Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Öresund

Det kan bli ID-kontroll vid både Kastrup och Hyllie

Publicerat fredag 4 december 2015 kl 16.39
Pendlare: ”Det är klart att man är orolig”
(1:42 min)
Pendlare på Öresundståg.
Öresundspendlare. Foto: Johan Nilsson/TT-bild

Från och med den 21 december ska det gå att kräva ID-kontroller på tåg, buss eller färjor till Sverige. Dessutom ska det finnas möjlighet att kunna stänga Öresundsbron. Det föreslog regeringen i en lagrådsremiss i dag.

Regeringen vill skärpa kraven på ID-kontroller och föreslår att alla passagerare på transporter med buss, tåg eller fartyg till Sverige ska kontrolleras.

I lagrådsremissen står att man gjort bedömningen att "den aktuella situationen innebär ett allvarligt hot mot allmän ordning och inre säkerhet". Om förslaget går igenom kommer lagändringen börja gälla den 21 december.

I Öresundsregionen finns över 18 000 pendlare som åker fram och tillbaka över sundet varje dag. Att behöva kontrollera samtliga resenärer blir troligen påfrestande för Skånetrafiken och DSB.

Enligt Skånetrafikens trafikdirektör Linus Eriksson förbereder man sig för att kontrollerna av tågresenärer kommer ske på Köpenhamns flygplats, Kastrup.

Då får alla resenärer på väg till Sverige kliva av på Kastrup och passera en ID-kontroll på övre plan, för att sedan åka ner till perrongen igen och ta nästa tåg vidare mot Sverige. Ett system som sannolikt leder till både långa köer och förseningar.

– Vi misstänker att polisen kommer fortsätta sina kontroller i Hyllie. Då måste man först vänta 20 minuter på Kastrup och sen blir det nytt uppehåll på Hyllie station. Med dubbla stopp kan resenärerna bli 40 minuter försenade, säger Linus Eriksson, trafikdirektör på Skånetrafiken.

Sedan gränskontrollerna infördes i Sverige har många pendlare vittnat om förseningar i kollektivtrafiken. Pendlaren Deborah Lindström bor i Köpenhamn, men studerar på Malmö högskola.

– Det är klart att man är orolig. Det påverkar ens vardag och man får planera mer, gå upp en timme tidigare till exempel. Jag kommer nog behöva sova hos vänner i Malmö då och då, säger hon.

Regeringens förslag får kritik från många olika håll. Bland annat har Justitiekanslern påpekat att förslaget om att kunna stänga bron kan strida mot grundlagen och att det kan vara ett ingrepp i broägarens rätt att bestämma över sin egendom.

Samtidigt öppnar Danmarks migrationsminister Inger Støjberg för att följa Sverige, Norge och Tysklands exempel och införa egna gränskontroller i Danmark.


 

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".