Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Trelleborg

Tågen rullar i Trelleborg igen

Publicerat måndag 7 december 2015 kl 14.58
"Detta betyder jättemycket"
(3:58 min)
Den gamla stationsbyggnaden har nu blivit resecentrum.
1 av 3
Den gamla stationsbyggnaden har nu blivit resecentrum. Foto: Malin Thelin/Sveriges Radio.
Pågatåg
2 av 3
I helgen kommer Pågatågen till Trelleborg. Foto: Malin Thelin/Sveriges Radio.
Finputsning pågår inne i stationsbyggnaden. Jacky LaCerva från Trelleborgs hamn.
3 av 3
Finputsning pågår inne i stationsbyggnaden. Jacky LaCerva från Trelleborgs hamn. Foto: Malin Thelin/Sveriges Radio.

Från och med i helgen går det att ta tåget till och från Trelleborg igen. Och det är trelleborgsborna lyckliga över.

– Det betyder jättemycket, det kommer att förändra hela Trelleborg, faktiskt, det kommer att komma mycket fler människor hit, säger Walid Chahin.

– Den kommer att växa, det kommer att bli mycket närmare till Köpenhamn och Malmö, säger Carita Borgström.

Även Drini Krelani tror och hoppas att pågatågstrafiken innebär att fler flyttar till staden. Han kommer att åka en hel del själv, säger han.

– Jag kommer att åka nästan varje vecka till Helsingborg, säger han.

Vid det nya resecentrumet pågår i dag de sista förberedelserna inför helgen. Den gamla stationsbyggnaden i tegel från 1896 kommer nu till heders igen och därinne finputsas det.

– Nu är det finstädning som pågår, invigningen är på lördag så nu gäller det att försöka rensa undan, säger Jacky LaCerva som arbetar för Trelleborgs hamn som äger byggnaden.

Du har inte varit med om att se tåg här förut?

– Nej, de slutade gå 1971 och det var mitt födelseår, så det är några år sedan, säger han.

Utanför läggs de sista plattorna på plats. Cykelstallarna som ska efterlikna de gamla lokstallarna står redo för pendlare, liksom busshållplatserna och en pendlarparkering.

Hans Isaksson är lokförare och är idag på plats med en grupp kollegor för att bekanta sig med stationen inför starten. Han kommer att köra tåg hit, berättar han.

– Det kommer jag absolut att göra, de kommer att gå från Trelleborg upp till Helsingborg och vända ner igen, säger han.

Nu har du tittat lite på stationsbyggnaden och så, hur verkar det?

– Jättefint, jag gillar att de har behållit lite av det gamla, med lokstallarna, vändplattan här och så vidare, det är kul, man tar det gamla med det nya, säger han.

Ett tåg rullar in på det ena av den välvda banhallens två spår. Det är ett provtåg som i dag körts mellan Malmö och Trelleborg. Trelleborgs kommunikationschef Ingrid Wall är en av dem som har åkt med provtåget. – Det gick alldeles utmärkt och det var en fantastiskt vacker dag med blå himmel och fin natur att åka över så det här kommer att bli jättebra, säger hon.

– Trelleborg är Skånes sjätte största stad och man kan ju tycka att det är lite märkligt att vi har varit utan tåg i 44 år när många betydligt mindre orter har haft förmånen att ha ett tåg. Så jag tror att det här kommer att få stor betydelses för Trelleborg, det blir enklare att pendla, inte bara till Malmö utan även till Lund och till Helsingborg, det kommer att underlätta för väldigt många människor. Det är bekvämt med buss, men jag tycker åtminstone att tåg är ett snäpp bättre, säger Ingrid Wall.

Tror du att folk kommer att vilja flytta hit?

– Det är jag helt övertygad om och det märks ju redan, mäklarna säger att det finns ett ökat intresse, säger Ingrid Wall, kommunikationschef i Trelleborgs kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".