Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Öresund.

L och M säger nej till stängning av Öresundsbron

Publicerat tisdag 8 december 2015 kl 13.47
"Vi ser inte att en lösning är att stänga Sverige helt"
(4:21 min)
Ullenhag-Kinberg-Batra
Erik Ullenhag (L) och Anna Kinberg Batra (M)

Liberalerna och Moderaterna säger nej till regeringens förslag om att stänga bron i krislägen.


– Liberalerna kommer att säga nej till ett förslag som handlar om att stänga bron. Det är för ingripande och det skapar alldeles för stora problem i Öresundsregionen. Vi har från början varit tydliga med att vi ser inte framför oss att vi behöver stänga gränsen. Däremot kommer vi från Liberalernas sida att fortsatt säga ja till identitetskontroller för det är ett sätt att se till att något färre söker sig till Sverige, säger Erik Ullenhag  ekonomisk-politisk talesperson och gruppledare för Liberalerna.

Det Liberalerna har emot regeringens förslag att kunna stänga Öresundsbron är att syftet med förslaget enligt Erik Ullenhag ser ut att vara att ge möjlighet att kunna stänga Sverige helt.

– Det ger mycket allvarliga konsekvenser för näringslivet, för pendlare över Öresund, och vi har från vår sida varit mycket tydliga med att vi ser inte, trots det ansträngda läget, att en lösning är att stänga Sverige helt.

På frågan om varför Liberalerna säger detta först nu, när de vetat om att förslaget skulle finnas med i propositionen svarar Erik Ullenhag (L)att en av anledningarna är att förslaget mött så stor kritik:

– Det är klart att det också spelar roll att förslaget har mött massiv kritik, just delen som handlar om brostängningen och att ett sådant här framförhastat lagförslag blir svårt när det får så stora konsekvenser för näringslivet och hela Öresundsregionen med alla de människor som pendlar över bron och den oron som det skapar, säger Erik Ullenhag (L)

Samtidigt understryker han att partiet säger ja till identitetskontroller.

Moderaterna är redo att införa id-kontroller men vill inte i nuläget göra det möjligt att stänga Öresundsbron, säger M-ledaren Anna Kinberg Batra till SVT.

- När det gäller möjligheten att kunna stänga Öresundsbron så får ju det långtgående konsekvenser och de behöver regeringen titta närmare på och återkomma om, så det är jag inte beredd att stödja nu.

Liberalerna kommer nu att lägga ett förslag till Riksdagen där de föreslår att man lyfter ut och säger nej till frågan om att stänga bron.

– Den typen av verktyg är möjligt att regeringen kan behöva ha i en krissituation men då behöver man ta det betydligt lugnare, säger Erik Ullenhag (L).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".