Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Skåne

Professor ser risker med läkares extraknäck

Publicerat torsdag 10 december 2015 kl 08.12
Professor: "Vi kan inte se in i huvudet på läkarna"
(3:42 min)
Svenska läkare kontrolleras inte regelbundet som sina europeiska kollegor. Foto: Cleis Nordfjell/TT.
Foto: Cleis Nordfjell/TT

Sjukhusläkarnas extraknäck hos privata vårdbolag riskerar att skada förtroendet för sjukvården. Det anser Olle Lundin, som är professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet.

P4 Malmöhus granskning visar att minst ett femtiotal sjukhusläkare i Skåne under årets tre första månader extraknäckte för privata vårdbolag som har specialistvårdsavtal med regionen.

– Det är att man kan ha egna ekonomiska intressen i de beslut man fattar i sin anställning, säger Olle Lundin.

Han tar exemplet med en läkare som behandlar en patient på sjukhuset, och som sedan beslutar att patienten ska remitteras till det bolag där han eller hon själv är uppdragstagare och har ekonomiska intressen.

– Då kan man resa frågan om man gör en medicinsk bedömning, eller en bedömning som är färgad av ekonomiska intressen. Där har du en ganska uppenbar risk för förtroendeskada från allmänheten.

Sveriges Radios genomgång visar att det under årets tre första månader var minst 53 skånska sjukhusläkare som även jobbade för privata vårdbolag som utför specialistvård för Region Skånes räkning. Varje extraknäck ska prövas utifrån regionens riktlinjer för bisysslor, och en bisyssla som riskerar att skada förtroendet ska enligt Lagen om offentlig anställning förbjudas.

Region Skånes förhandlingschef Gösta Rehnstam anser att det går att försäkra sig om att läkarna inte fattar beslut som är färgade av egna intressen.

– Det är därför man måste göra den här prövningen, så att den typen av situationer inte kan uppstå. Man måste på något sätt förutsäga om sådana här situationer kan inträffa eller inte, säger han.

Men enligt Olle Lundin kan det vara svårt att avgöra.

– Det kan till och med vara så att man mer eller mindre omedvetet tar de här privatekonomiska hänsynen. Poängen är att vi inte kan se in i huvudet på läkarna, säger han.

Bisysslor får inte heller konkurrera med regionens verksamheter. Under femklöverns styre, det vill säga den borgerliga alliansen och Miljöpartiet, lades en del specialistvård i vårdval. Tanken med vårdval är att sjukhusens och de privata mottagningarna ska konkurrera om patienten som själv får välja vårdgivare.

Bland sjukhusläkarna som extraknäcker hittar vi även dem som driver egna eller jobbar på privata vårdvalsmottagningar. Trots det behöver det enligt förhandlingschefen Gösta Rehnstam inte röra sig om konkurrerande bisysslor.

– Samtidigt är det ur samma skattepåse som pengarna tas och som riktar sig till medborgarna i Skåne, och den primära idén är ju att medborgarna ska få så bra vård som möjligt, säger han.

Professor Olle Lundin ser däremot en risk för att läkarna får konkurrensfördelar.

– Om man tänker sig att en patient träffar en läkare i landstinget, och sedan ska man göra ett aktivt eget vårdval och då ser samma ansikte i det privata företaget. Då kanske man är mer benägen att välja det. På så vis tror jag att de får en ganska stor konkurrensfördel jämfört med andra aktörer som inte är anställda i landstinget, säger han.

Att offentliganställda läkare jobbar extra för privata vårdbolag eller driver egna förekommer på många håll i landet. Olle Lundin ser flera förklaringar till varför det - trots riskerna - tillåts i så hög grad.

– En är nog tradition. Det här har man tillåtit i decennier och kanske inte riktigt uppfattat som ett problem. Dessutom är det väl så att hela samhället har ett väldigt stort förtroende för läkarkåren, så det här uppfattar man inte som ett bekymmer, men reglerna ska tillämpas lika för alla. Det finns till exempel inte en möjlighet för mig som universitetslärare att säga åt mina studenter att de efter föreläsningen kan komma hem till mig och få privatundervisning, och det fakturerar jag i min privata firma. Det förstår alla att det inte skulle fungera, säger han.


På länken nedanför kan du lyssna på en av läkarna som jobbar dubbelt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".