Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Skåne

Sjukhusen har inte koll på extraknäck

Publicerat fredag 11 december 2015 kl 04.26
Chef: "Extraknäck behöver inte vara problem"
(4:27 min)
Jan Eriksson, chef för Skånes universitetsssjukhus SUS. Foto: Petra Haupt/Sveriges Radio
Jan Eriksson. Foto: Petra Haupt/Sveriges Radio

Trots ett sex år gammalt politiskt beslut om det saknar de stora sjukvårdsförvaltningarna i Skåne fortfarande en samlad kontroll av de anställdas bisysslor.

P4 Malmöhus granskning visar att minst ett femtiotal sjukhusläkare i Skåne under årets tre första månader extraknäckte för privata vårdföretag som utför specialistvård för Region Skånes räkning.

På Skånes universitetssjukhus finns ingen samlad kontroll av de anställdas bisysslor.

– Vi har helt enkelt inte hunnit med, för det är en väldigt stor uppgift. Vi har 12 700 anställda, och de ska allihop baserat på en gemensam rutin rapportera om de har bisysslor, och sedan ska det sammanställas, bedömas och fattas beslut, säger Jan Eriksson, förvaltningschef för Skånes universitetssjukvård.

För sex år sedan klubbade politikerna i Region Skåne riktlinjer för hur bisysslor ska prövas. Där står det att förvaltningschefen ska pröva varje medarbetares bisyssla utifrån om den är förtroendeskadlig, konkurrerande eller arbetshindrande. En samlad dokumentation ska också finnas på varje förvaltning.

Sveriges Radio försökte redan för över ett år sedan få veta vilka sjukhusläkare som har godkända bisysslor, men det gick inte, eftersom förvaltningarna saknade en samlad bild. På Skånes universitetssjukhus görs just nu en första ordentlig genomgång av personalens extraknäck, och det kan få konsekvenser.

– Dels att de som har bisysslor som är godkända kan känna sig trygga med det. I andra fall kommer det att behöva bedömas om bisysslor ska leda till förbud, säger Jan Eriksson.

– Jag antar att den här processen kommer att leda fram till att några, men sannolikt ganska få av de pågående bisysslorna behöver förbjudas. Men det är en spekulation från min sida baserat på tidigare erfarenheter.

Det jobb som nu görs på SUS har under året gjorts i Hälsostaden Ängelholm och Skånevård Kryh, med sjukhusen i Kristianstad, Ystad och Hässleholm. I Skånevård Sund, där sjukhusen i Helsingborg, Landskrona och Trelleborg ingår, har arbetet inte påbörjats. Där ska de anställdas bisysslor ha rapporterats in senast den sista mars nästa år, och sedan ska de bedömas av förvaltningschefen.

Vad gäller läkarna på sjukhusen i Hässleholm, Kristianstad och Ystad har ungefär hälften av de läkare som vi hittar i vår granskning jobbet på det privata vårdbolaget godkänt som bisyssla. Det finns också exempel på läkare som står med på ett privat vårdbolags hemsida, men där läkaren inte har uppgivit engagemanget som en bisyssla.

Nästan hälften av de extraknäckande läkarna i Sveriges Radios granskning jobbar på Skånes universitetssjukhus. Men extraknäcken behöver enligt Jan Eriksson inte vara problem.

– De behöver inte vara det, säger han.

– Läkare som på sin fritid ägnar sig åt att ge patienter vård, vare sig det är inom eller utanför Region Skåne, gör ett för medborgare i Sverige bra arbete. Om man sedan gör det för en verksamhet som vi bedömer som konkurrerande med vår verksamhet, så ska den förbjudas. Sådant kan möjligen komma att ske.

Jan Eriksson säger också att det kan finnas en risk för att förtroendet för sjukvården skadas, om en läkare till exempel remitterar patienter från sjukhuset till den privata verksamheten för att man inte anser sig ha tid eller möjlighet att ta emot patienten i sitt vanliga arbete.

– Det kan skada förtroendet hos allmänheten och hos oss som arbetsgivare att man så att säga försöker tjäna privata pengar på patienter som borde fått hjälp av den offentliga vården, säger han.

Men hur kan man garantera att de här läkarna inte styr över patienter från sjukhuset till den privata mottagningen?

- Det kan man garantera genom hur man formulerar ett ställningstagande till om bisysslan är okej. Men om jag kommer att anse att det inte går att garantera, så kommer nog bisysslan att förbjudas för att den bedöms som potentiellt förtroendeskadlig.

En privat mottagning med många sjukhusläkare är Specialistläkarna i Lund. Där är runt hälften av läkarna anställda på de skånska sjukhusen och majoriteten av dem på SUS.

Sveriges Radio har tagit del av ett brev som skickades ut till personal på sjukhuset i samband med att mottagningen startade i maj förra året. I brevet listas de läkare som ska jobba på mottagningen, och det avslutas med uppmaningen att kollegorna är varmt välkomna att skicka sina patienter dit. Jan Eriksson känner inte till brevet.

– Som du nu beskrev det, så tycker jag att det låter väldigt olämpligt att läkare anställda vid SUS skulle uppmana kollegor inom samma organisation att remittera patienter till deras privata verksamheter.

Jan Eriksson säger att han aldrig förbjudit en bisyssla på grund av att den skulle vara arbetshindrande, det vill säga att läkarens arbetsbelastning blir för stor på grund av extrajobbet.

Arbetstidslagen sätter ofta stopp för personalens möjlighet att jobba extra för Region Skåne, men lagen går alltså att kringgå genom att jobba för annan arbetsgivare. Sjukhuschefen Jan Eriksson hade gärna sett en förändring.

– Jag skulle välkomna en sådan inriktning, att det var möjligt att i högre utsträckning förlägga extratid som man skulle vilja jobba hos oss själva. Vi har ju verkligen stora behov inom många områden, så det här är faktiskt ett bekymmer, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".