Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Trelleborg

Förväntan i byar inför tåget

Publicerat fredag 11 december 2015 kl 08.15
"Det kommer att bli kanon det här"
(2:57 min)
Pågatåg
1 av 6
I helgen kommer Pågatågen till Trelleborg. Foto: Malin Thelin/Sveriges Radio.
Anders Anderholm, ordförande för Östra Grevies byalag.
2 av 6
Anders Anderholm, ordförande för Östra Grevies byalag. Foto: Malin Thelin/Sveriges Radio
Arbete pågår på stationen i Västra Ingelstad
3 av 6
Arbete pågår på stationen i Västra Ingelstad. Foto: Malin Thelin/Sveriges Radio
Carl-Gustav Johansson, ordförande för Västra Ingelstads byalag
4 av 6
Carl-Gustav Johansson, ordförande för Västra Ingelstads byalag. Foto: Malin Thelin/Sveriges Radio
Gångvägen upp till stationen i Östra Grevie
5 av 6
Gångvägen upp till stationen i Östra Grevie. Foto: Malin Thelin/Sveriges Radio
Trafikverkets projektledare Johan Haagman
6 av 6
Trafikverkets projektledare Johan Haagman. Foto: Malin Thelin/Sveriges Radio

När Pågatågstrafiken på Trelleborgsbanan invigs på lördag firas även de nya tågstationerna på sträckan i Östra Grevie och Västra Ingelstad.

Byarna har idag runt 600 respektive 700 invånare men väntas växa framöver. Anders Anderholm, ordförande i Östra Grevies byalag, tror att stationen blir ett lyft för byn.

– Ja det är fantastiskt, vi hoppas ju att det flyttar in folk här och att vi får lite fler barnfamiljer. Här finns områden som det går att bygga på, vi ser fram emot detta, säger han.

Stationerna i Östra Grevie och Västra Ingelstad har inte hunnit bli helt färdiga inför lördagens invigning. Spåren och plattformarna är klara men bland annat planteringar, skyltar och gångvägar återstår att fixas till.

– Där vi står nu ska det vara asfalt, här ska vara gräsyta, här ska vara träd och buskar och lite annat runt omkring, men det kommer. Jag tror de gör så gott de kan och det kommer att bli kanon det här, säger Anders Anderholm, som ser fram emot invigningen.

– Det ska bli hur skoj som helst, säger han.

Enligt Karin Gullberg, översiktsplanerare på Vellinge kommun, väntas tågstationerna i de två byarna bli viktiga för utvecklingen av den östra delen av kommunen. Den uppskattade prognosen i översiktsplanen är att befolkningen ökar till 3500 personer i Västra Ingelstad och till 2000 personer i Östra Grevie fram till år 2050.

Carl-Gustav Johansson, ordförande i Västra Ingelstads byalag, är också positiv till byns nya station.

– Vi tycker att det är fantastiskt att vi har fått hit tåget, vi har kämpat för det jättelänge och det betyder mycket för vår by att det kommer hit, säger han.

Men är det ingen som är bekymrad över att de nu får en massa tåg utanför sitt hus?

– Nej inte vad vi har hört, man bygger in banvallen ordentligt så att den skyddar mot buller och vi hoppas att det ska bli så också, säger han.

I Västra Ingelstad pågår det också intensivt arbete inför lördagens invigning av stationen när vi är där. Byns gamla stationshus har varit projektkontor för Trelleborgsbanan sedan 2012 och projektledaren Johan Haagman är en av dem som suttit där och arbetat i många år nu. Det är ett stort projekt som nu närmar sig sin invigning.

– Ja det är vår regions tredje största projekt kan man väl säga som har pågått nu. Det största har varit Hallandsåsen och sedan kommer fyrspårsutbyggnaden av Flackarp-Arlöv och sedan är det detta projektet. Om man ser med ekonomiska mått mätt så är det faktiskt det tredje största projektet som är på gång i regionen, säger Johan Haagman.

Och hur känns det nu med invigning på lördag?

– Det känns väl förhållandevis bra, det hade varit ännu bättre om allt hade varit färdigt, men visst känns det bra, säger han.

Mer lyssning: Hör Karin Gullberg, översiktsplanarkitekt i Vellinge kommun, om vad pågatågsstationerna i Östra Grevie och Västra Ingelstad innebär för orterna via länken här nedan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".