Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Skåne

Ny handlingsplan ska säkra patientsäkerheten

Publicerat fredag 11 december 2015 kl 15.41
"Vi behöver följa upp vårt arbete bättre"
(3:13 min)
Psykiatriska klinikens hus i Malmö. Foto: Petra Haupt/Sveriges Radio.
Psykiatriska kliniken. Foto: Petra Haupt/Sveriges Radio.

Efter den skarpa kritiken från Inspektionen för vård och omsorg mot förhållandena inom vuxenpsykiatrin i Malmö, presenterade ledningen för psykiatrin i Skåne i dag en handlingsplan för vuxenpsykiatrin. Bland annat ska verksamheterna bli bättre på att lära av sina misstag.

Bakgrunden till Ivo:s kritik är brister i vården av flera patienter inom slutenvården i Malmö som begick självmord under 2013 och 2014.

- Vi gör mycket bra saker men vi behöver följa upp dem bättre och se att det faktiskt får effekt för våra patienter. Det gäller patientsäkerhetsarbetet men annat arbete också. Därför har vi varit noga i handlingsplanen med att ha resultatmått som vi kan följa månadsvis, säger Katarina Viebke, divisionschef för Psykiatri Skåne.

Vad är de viktigaste åtgärderna i handlingsplanen?

- Vi har satt en patientsäkerhetsorganisation som känns bra och det gör att det blir en huvudfråga för alla ner på avdelningar och mottagningar. Att det finns någon som bevakar patientsäkerhetsfrågorna och sprider de goda exemplen.

Handlingsplanen gäller för hela den offentliga vuxenpsykiatrin i Skåne även om problemen har varit störst inom den allmänpsykiatriska slutenvården i Malmö. Enligt Katarina Viebke har verksamheten jobbat hårt den senaste tiden med att komma tillrätta med de brister som funnits. Till exempel har alla journaler för de patienter som varit inskrivna under sommaren gåtts igenom för att uppmärksamma eventuella brister. Sedan i maj har det inte varit några nya självmord kopplade till slutenvården.

Men enligt Katarina Viebke behövs det mer stöd i Malmö.

- Vi har fört dialog med politiken om satsningar så att vi kanske kan stärka upp de allmänpsykiatriska avdelningarna. De har behov av att bemanna upp med en medarbetare till på natten, säger hon.

Vad tänker ni kring vårdplatssituationen?

- Den är tuff och har varit så under en tid. Vi har en önskan om att vi har så pass många vårdplatser så att våra medarbetare och patienter inte känner att de inte räcker till. Sedan får vi se om det innebär att vi behöver fler vårdplatser eller stärka öppenvården.

Socialdemokraten Yvonne Augustin är ordförande i Sjukvårdsnämnd Sund som ansvarar för psykiatrin. Hon är nöjd med den handlingsplan som tagits fram.

– Jag tycker att den känns väl genomarbetad. Det är mycket som kommer att behöva följas upp och vi har precis fattat beslut i nämnden om att vi kommer att begära uppföljningar på att allt genomförs fyra gånger om året, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".