Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
#säkerskola

Fritt fram för inkräktare på var femte skola

Publicerat tisdag 15 december 2015 kl 04.17
Hör om vår granskning här
(3:35 min)
Högstadieeleverna Nicole Barkijevic, Awais Mirza, Admir Huzejrovic, Clea Bielecki och Priscilla Quainoo känner sig trygga på Söderkullaskolan i Malmö. Foto: Dimitri Lennartsson/Sveriges Radio
Nicole Barkijevic, Awais Mirza, Admir Huzejrovic, Clea Bielecki och Priscilla Quainoo, elever på Söderkullaskolan. Foto: Dimitri Lennartsson/Sveriges Radio

En främmande person kan gå omkring fritt i var femte skola i mer än 45 minuter utan att överhuvudtaget bli ifrågasatt, visar Sveriges Radios granskning på 76 grundskolor runt om i landet.

Det är en vanlig förmiddag på en av Malmös största grundskolor, Söderkullaskolan. En främmande person går in genom huvudingången och går omkring i skolans lokaler. En vuxen nickar och hälsar, och sedan en annan.

Åtta minuter tar det innan en lärare reagerar på P4 Malmöhus reporter.

– Söker du någon?

En annan förmiddag för nästan två månader sedan gick 21-årige Anton Lundin Pettersson in på grundskolan Kronan i Trollhättan och begick en terrorhandling. Beväpnad med svärd och kniv dödade han tre personer och skadade tre innan polisen sköt ihjäl honom.

Sveriges Radios reportrar har under en gemensam vecka tagit sig in på 76 grundskolor runtom i landet för att undersöka hur lång tid det tar innan någon reagerar på att en främling rör sig i lokalerna. Tio av dessa ligger i skånska kommuner och är störst sett till elevantal i respektive kommun.

På tre av skolorna har reportern kunnat gå runt i en timme utan att någon reagerade. På de andra skolorna har det tagit från ingen tid alls till åtta minuter, som på Söderkullaskolan i Malmö, innan en vuxen upptäckte oss.

– Jag tycker nog det är lite väl lång tid, säger Anders Dybner, biträdande rektor för högstadiet på Söderkullaskolan.

– Alla lärare vet om att de som saknar namnskylt på skolan ska man gå fram till och fråga vem det är, var du kommer ifrån och vad du har här att göra, för att undvika att obehöriga glider omkring nu som du kunde göra här i åtta minuter.

Jag stötte på flera stycken i lärarpersonalen, två-tre personer som nickade och hälsade på mig utan att ifrågasätta vem jag är, och då hade jag ingen skylt på mig.

– Jag skulle nog tänka mig att de tror antingen att du är en förälder eller möjligtvis att du är en vikarie som inte fått den här skylten som man ska ha, enligt Anders Dybner.

Nu kommer man att se över rutinerna för hur okända personer bemöts inne på skolan, där högstadieeleven Clea Bielecki känner sig trygg.

– Det finns typ kameror överallt, och det är alltid någon lärare ute och i korridorerna, och det känns ändå som de är alerta. Men just med dig, antingen trodde de att du var en förälder eller en vikarie.

Mycket kan hända på åtta minuter, säger elevskyddsombudet Admir Huzejrovic.

– Jag tycker inte det är acceptabelt. Även om du ser ut som en vanlig person, och om du liknar en vikarie, vem säger att du inte har avsikt att göra något ont?

På grundskolan Fäladsgården i grannkommunen Lund tog det hälften så lång tid, fyra minuter, innan en lärare reagerade. Här infördes det krav på besöksbrickor efter terrordådet i Trollhättan, men det skyltas inte om detta vid ingången till skolan.

Precis som på Trollhättanskolan, så finns det i Fäladsgården offentliga utrymmen - ett bibliotek för både elever och Lundabor i området. Enligt rektorn har det inte funnits några planer att ändra på det.

– Nej, det har det inte alls. Vi tycker det är viktigt med offentliga platser, och vi tycker det är viktigt att skolan inte är en stängd institution, utan tvärtom, vi vill öppna den egentligen ännu mer, säger rektorn Viveca Dahl.

Så lång tid det tog det för oss att bli upptäckta:

  • Malmö: Söderkullaskolan, 8 minuter.
  • Helsingborg: Rydebäcksskolan, 3 minuter.
  • Lund: Fäladsgården, 4 minuter.
  • Kristianstad: Fröknegårdsskolan, 0 minuter.
  • Landskrona: Glumslövs förskola & skola, 0 minuter.
  • Trelleborg: Väståkraskolan, 3 minuter.
  • Ängelholm: Villanskolan, 60 minuter.
  • Hässleholm: Tyringeskolan, Skylt uppmanade att anmäla sitt besök.
  • Simrishamn: Korsavadsskolan, 60 minuter.
  • Klippan: Nya Snyggatorpsskolan, 60 minuter.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".