Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
#säkerskola

Malmöskola vill låsa ut utomstående

Publicerat tisdag 15 december 2015 kl 14.30
"Man inser att det kan hända även hos oss"
(3:05 min)
Anders Dybner, biträdande rektor högstadiet Söderkullaskolan. Foto: Dimitri  Lennartsson/Sveriges Radio
Anders Dybner, biträdande rektor högstadiet Söderkullaskolan. Foto: Dimitri Lennartsson/Sveriges Radio

På Söderkullaskolan i Malmö vill man införa elektroniska taggar som högstadieeleverna ska använda för att komma in på skolan.

Höstens terrordåd i Trollhättan där tre personer dödades på en skola har lett till att flera skånska skolor skärper sina säkerhetsrutiner.

På Söderkullaskolan i Malmö vill man till exempel införa elektroniska taggar som högstadieeleverna ska använda för att komma in på skolan.

Sveriges Radio har tittat på hur de största grundskolorna i tio skånska kommuner ser på säkerheten efter dådet i Trollhättan där en elev, elevassistent och en lärare dödades av en 21-årig man.

Förutom att kris- och handlingsplaner har uppdaterats på flera skolor, så har man i Trelleborgs kommun bestämt att arbetet för hantering av allvarliga händelser ska få högre prioritet.

En checklista skulle tas fram på bland annat Väståkraskolan, som ska användas i det fall hot skulle riktas mot någon av Trelleborgs skolor eller förskolor.

På Rydebäcksskolan i Helsingborg har säkerhetsrutinerna skärpts efter Trollhättandådet och kommunen har även bjudit in polisen för att prata om skolsäkerhet.

– På något vis kommer verkligheten så nära inpå en. Fast att det inte var i vår kommun vid det här tillfället, så inser man att det här kan hända även hos oss, säger Magnus Lindow, rektor på skolan.

Söderkullaskolan i Malmö vill införa elektroniska taggar som eleverna ska använda för att komma in i skolbyggnaden.

– Vi har gjort handlingsplaner för inrymning, utrymning och så vidare. Samtidigt har vi haft en diskussion just kring våra taggar på skolan för ytterdörrarna, om vi ska göra så att de kräver tagg för att komma in, säger Anders Dybner, biträdande rektor för högstadiet på Söderkullaskolan.

Rent tekniskt är det enkelt eftersom eleverna redan idag har taggar för att komma in på skolans toaletter.

– Efter det som hände i Trollhättan så har vi haft en hel del möten just kring säkerhet. Vi vill också ta och göra det vi kan göra för vår skola och våra elever.

Flera elever tror att det hade försvårat för någon som har onda avsikter, men att det inte är något som kan stoppa en inkräktare.

– Jag tror fortfarande att man kan ta sig in till skolan. Typ till exempel kan man säga att man är förälder och ska hämta sitt barn, eleverna hade inte tänkt på det så mycket. Då öppnar man ju bara dörren, säger högstadieeleven Awais Mirza. Hans kamrat tror att det kan leda till krångel i vardagen:

– Folk glömmer bort sina nycklar hemma och kommer för sent till lektionerna på grund av att de inte kan komma in på skolan, men det är väl bara att ta på sig ett visst ansvar. Jag tycker det låter som en väldigt bra idé, säger Nicole Barkijevic, som också går i högstadiet

Innan det här kan bli verklighet måste grundskoleförvaltningen ta ett beslut. Anders Malmquist är grundskoledirektör i Malmö. Han betonar att svenska skolor i grunden är öppna.

– Om vi ska låsa ner skolor eller inte, det har vi inte bestämt. Även om det som hände i Trollhättan var fruktansvärt tragiskt så är det också, som väl är, en väldigt ovanlig händelse.

Han vill se att skolorna är uppmärksamma på utomstående personer.

– Har man vuxna både på skolgården och i lokalerna, så ska de vara så pass medvetna att de ställer frågan till någon de inte känner; "Hej vem är du?". Det är ett sätt att öka säkerheten kanske utan att stänga ner skolorna, säger Anders Malmquist.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".