Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Malmö

Moriskan hotar stänga 2017

Publicerat onsdag 16 december 2015 kl 09.52
Moriskan om Malmö live: "Det blir konkurrens om utbudet"
(2:30 min)
Moriskan i Folkets Park. Foto: Malin Thelin/Sveriges Radio
Moriskan i Folkets Park. Foto: Malin Thelin/Sveriges Radio

Kulturhuset Moriska paviljongen i Malmö är i ekonomisk kris. Nu tvingas man skära ner och kommer att stänga 2017 om man inte får rejält ökade bidrag.

I kulturnämndens budget för 2016 föreslås bidraget öka med 500 000 kronor, men det räcker inte på lång sikt, menar konstnärliga ledaren Ozan Sunar.

Moriskan kommer att gå back med 300 000-400 000 kronor i år. Framförallt är det konkurrensen från nyöppnade Malmö live som påverkat menar ledningen. 

– Det blir naturligtvis en konkurrens kring utbudet och det påverkar vår verksamhet, säger Ozan Sunar, konstnärlig ledare för Moriska paviljongen.

Omvärlden förändras ju markant när det öppnar en ny stor konsertlokal, det påverkar de andra scenerna högst påtagligt. Allt annat vore lögn.

Ni har ju gått back tre år i rad. Du kan väl inte enbart skylla det här på att Malmö live öppnat?
– Nej, jag skyller inte enbart på Malmö live. Vi har stora driftkostnader och vi har inte fått de anslag som muntligen utlovats när vi bjöds ner till Malmö.

Enligt Ozan Sunar har Moriskan både förlorat publik och samarbetspartners som hellre vänder sig till Malmö live. Vilka vill han dock inte berätta. Situationen har inte förbättrats av att de projektanslag man fått från Postkodlotteriet förbrukats.

Tvingas dra ner 

Nu tvingas Moriskan dra ner personalen med 1,5 tjänst och minska öppettiderna drastiskt till bara tre gånger i veckan. Föreningen Re:orient, som driver Moriskan, hade förhoppningar, när man startade 2011,  om en trepartsfinansiering där kommun, region och stat skulle stå för lika stora delar. Så har det inte blivit. 2015 fick föreningen 1,2 miljoner av Kulturrådet, inget från Region Skåne och två miljoner från Malmö stad.

På torsdag antar kulturnämnden i Malmö sin budget, och där föreslås en ökning av kommunens anslag med en halv miljon. Men det räcker inte på lång sikt. Om man inte får ekonomin i balans under 2016 eller ett tillskott på runt 1,5 miljoner till 2017, helst från stat och region, då stänger man.

Vi hotar inte, vi ser bara att vi måste hitta en finansieringsform som är hållbar över tid. Lyckas vi inte med det kan vi inte fortsätta.

Är det inte ni som haft en alldeles för optimistisk kalkyl från början?
– Kalkyler som jag jobbat med är något som vi tagit fram tillsammans med Malmö stad 2011, så nej jag tycker inte de varit för optimistiska.

För tidigt att utvärdera

Malmös kulturchef Elisabeth Lundgren säger i kommentar till frågan om konkurrensen från Malmö live, att hon tycker det är för tidigt att utvärdera vilka effekter Malmö live haft för övriga musik och scenkonstområdet.

– Vi bör nog vänta ett år, säger hon.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".