Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Malmö

Mycket att göra för kvinnojourerna under jul

Publicerat torsdag 17 december 2015 kl 11.52
"Försöker ta fram skrattet igen"
(9:11 min)
Katarina Silfver och Sara Nouri jobbar på kvinnojouren Atim i Malmö. Foto: Jenny Cederbom/Sveriges Radio
Katarina Silfver och Sara Nouri jobbar på kvinnojouren Atim i Malmö. Foto: Jenny Cederbom/Sveriges Radio

Under julen är det hårt tryck på kvinnojourerna. Många kvinnor som sökt skydd har i många fall inte möjlighet att fira med sina nära och kära eller röra sig utomhus för att till exempel köpa julklappar till sina barn.

På kvinnojouren Atim i Malmö är det nu bråda dagar för att försöka skapa en så bra jul som möjligt för dem som sökt sig dit. 

– För oss handlar det väldigt mycket om att försöka återskapa en känsla av normalitet, att erbjuda det som man har vanligtvis när det är jul, säger Katarina Silfver som är samtalsterapeut på Atim.

Hela mottagningen och lägenheterna där kvinnorna och barnen befinner sig dekoreras. Kvinnojouren har också julfest med julgran och julklappsutdelning och under julafton finns personer att prata med via en jourtelefon.

– Just vid jul så handlar det mycket om att ta fram skrattet igen, ta fram glädjen och att visa att det kommer en tid där de kommer att kunna uppleva detta på egen hand. Det jobbar vi mycket med, att det inte ska vara skuldtyngt, säger Katarina Silfver.

De flesta kvinnor som kommer till kvinnojourerna placeras där via socialtjänsterna. Det första som händer är att de har inskrivningssamtal där man reder ut vad som har hänt, gör riskbedömningar och tittar på om kvinnorna kan röra sig utomhus eller inte. Man tittar också på om de behöver flytta från staden de kommer ifrån.

Vid jul görs också en säkerhetsbedömning tillsammans med socialtjänsten för att se om det finns möjlighet för kvinnorna att åka hem till sina familjer eller inte.

– Just jul är en sådan högtid där familjen är i centrum och det är viktigt att det finns ett stöd om man inte kan träffa familjen eller närmaste släkten, säger Katarina Silfver.

Sedan början av december har hotell runt om i landet samlat in julklappar från frivilliga. Dessa delas sedan ut till socialtjänsten, kyrkan, fängelser och kvinnojourer. Förra året samlades över 5000 julklappar in som delades ut till över 2500 barn.

– Det är jätteviktigt. Framförallt så är det ju en möjlighet för civilsamhället och för de som lever med våld som verklighet att mötas. Och för oss som jobbar är det också oerhört betydelsefullt att känna att vi har stöd, säger Katarina Silfver.

– Med den här insamlingen som har varit så räcker ju julklapparna men det är inte det som är det huvudsakliga utan det är det här mysiga, familjära som både barn och mammor som kommer hit vill ha och det är detta som vi verkligen vill skapa för dem. Det är viktigt att de får känna kärleken som finns eftersom barnen och mammorna ofta har varit med om så mycket trauma, säger Sara Nouri, socionom på Atim.  

– När det gäller barnen så är det mycket oro. Våldet har ju blivit deras vardag, det här är normalt för dem och det är ju inte så det ska vara. Vi har kontinuerliga samtal med barnen där de får sätta sina ord på sina känslor och upplevelser och förhoppningsvis kan de bearbeta detta, fortsätter hon.

Hur intensivt är jobbet för kvinnojourerna under julen?

– Det är intensivt men det är det alltid och det som är positivt med julen är ju att att vi får dela glädjen. Det kan vara tyngre att jobba under julen än under en februarimåndag men julen ger också den här extra glädjen tycker jag, säger Katarina Silfver.

Upplever ni att ni kan göra skillnad?

– Absolut! När vi träffar en kvinna som kommer till oss, kanske helt utan hopp och utan känsla av människovärde, som sen kommer ut till ett jämställt samhälle fritt från våld, ja då vet vi att vi har gjort skillnad.

Vill du hjälpa till? Här kan du kontakta kvinnojouren Atim.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".