Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Helsingborg

Han är Skånes mest företagsamma

Publicerat torsdag 17 december 2015 kl 15.01
"Ett sätt att leva"
(3:02 min)
Martin Jörgensen på Lakritsfabriken i Helsingborg är Skånes mest företagsamma människa 2015. Foto: Odd Clausen/Sveriges Radio
Martin Jörgensen på Lakritsfabriken i Helsingborg är Skånes mest företagsamma människa 2015. Foto: Odd Clausen/Sveriges Radio

Han är lakritsälskaren som numera exporterar sina produkter hela vägen till USA. Idag utsågs Martin Jörgensen, ägare till Lakritsfabriken i Helsingborg, till Skånes mest företagsamma människa 2015.

– De flesta skulle nog säga att jag är väldigt företagsam. Jag har många idéer och har startat flera företag som jag håller igång just nu.

Hur kommer det sig att du lyckats?

– Det handlar nog om att jag är en entreprenör och har många idéer som jag försöker förverkliga och skapa. Det är ett brinnande intresse för att skapa någonting.

Men det är ett risktagande också?

– Det är klart att det är. Det är inte allting som lyckas. En del saker har gått mindre bra i livet men vissa saker har gått väldigt bra, som Lakritsfabriken till exempel.

Ja, hur går den?

– Den går bra, vi säljer väldigt mycket. Vi har varit igång i fyra år och vi säljer i hela Sverige men vi exporterar också till de nordiska länderna och till USA.

Finns det efterfrågan på svensk lakrits i USA?

– Ja, det gör det. Det finns väldigt många svenskättlingar där borta. Lakrits är inget som är nytt för amerikanerna, det har funnits i många år. Det var väldigt stort i början av 1800-talet att importera lakrits. Sen har de ett begrepp för den lakrits som vi exporterar dit. När vi säger lakrits så menar ju vi det här svarta, men för dem kan det vara rött och grönt och andra färger och när de menar den som vi tycker om här hemma så säger de black licorice för att förtydliga.

Hur kommer det sig att det blev lakrits för dig?

– Jag hittade något som inte fanns på marknaden kände jag. Det fanns ingen svensk premiumlakrits så då ville jag göra det.

Är du en lakritsälskare själv också?

– Det är inte så att jag är fanatisk men jag tycker det är väldigt gott och jag är väldigt nöjd med den produkten som vi har för varje gång som jag provar den så tänker jag ”fan vad gott det här är”.

Antingen är man för lakrits eller så är man emot, är det inte så?

– Så är det och vi försöker få dem som inte tycker om lakrits att i alla fall prova. Vi har faktiskt omvänt några personer.

Är du en sådan person som är företagsam alltid och inte kan sitta stilla även när du är ledig?

– Ja, hjärnan är igång hela tiden. Jag vaknar väldigt tidigt och är igång. Hela mitt liv har jag gjort något som är kul och inte sett det som ett jobb utan ett sätt att leva. Att vakna klockan fem, sex på morgonen och hoppa upp ur sängen och tänka nu är det en ny dag och nya möjligheter, så fungerar det för mig.

Har du någon fritid?

– Det är min fritid men jag gör ju annat också än att bara tänka på jobb. Jag spelar paddel och springer.

Har du familj?

– Jag har en son och han tycker om lakrits. Innan han fick tänder tuggade han på lakritsrötter för att stimulera tänderna. Så han är redan inskolad på lakrits.


Fakta:

Utmärkelsen "Skånes mest företagsamma människa" delas ut av Svenskt näringsliv och vill rikta ljuset på alla de människor som utvecklar, skapar jobb och förutsättningar för fler företagsamma människor i Skåne.

Under hösten har allmänheten fått nominera företagsamma människor och runt 120 förslag har kommit in varav juryn har valt ut fem finalister. Därefter har allmänheten fått rösta på dessa för att utse vinnaren.

Priset består förutom äran, blommor, diplom och en glasstatyett även av att Svenskt Näringsliv kommer att göra en kortfilm om den företagsamme Martin Jörgensen.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".