Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Det blir spårväg i Lund

Publicerat torsdag 17 december 2015 kl 20.36
"Ett väldigt bra beslut för Lund"
(4:12 min)
En bild på en spårvagn i farten.Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix
1 av 2
Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix
Anders Almgren (S). Foto: Jonathan Hansen/Sveriges Radio
2 av 2
Anders Almgren (S). Foto: Jonathan Hansen/Sveriges Radio

Kommunfullmäktige i Lund fattade under torsdagskvällen beslut om att bygga spårväg i Lund, trots finansieringssvårigheter. 

– Jag är mycket nöjd och det här blir ett väldigt bra beslut för Lund så vi är många som gläds idag. Men det fanns ju ett par partier som hela tidenhårdnackat har varit emot en spårväg. Sen fanns det också tveksamhet från några här som tycker att den statliga medfinansieringen inte riktigt räcker, säger Anders Almgren (S), ordförande i kommunstyrelsen i Lund.

Hela projektet beräknas kosta 776 miljoner kronor och tidigare under torsdagen hade Trafikverket meddelat att spårvägsprojektet i Lund har beviljats 298 miljoner kronor via regeringens satsning på stadsmiljöavtal.

Kommunen hade ansökt om att staten skulle finansiera 50 procent men de beviljade miljonerna täcker bara 38 procent av kostnaderna.

Beskedet om att staten inte vill bekosta hälften av projektet fick, enligt Sydsvenskan, de tre borgerliga partierna, som egentligen är positiva till spårvägen, att argumentera för att fullmäktige skulle säga nej till spårvägssatsningen. Men Liberalerna, som också tvekade, bestämde sig för att säga ja.

Tillsammans med Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet vann därmed ja-sidan omröstnngen. 

– Det saknas ungefär 70 miljoner för full finansiering just nu men vi vet att det finns goda möjligheter att få in en hel del medfinansiering, även från privata aktörer och fastighetsägare som kommer att bygga och utveckla projekt som man annars inte hade gjort. Så jag ser jättegoda möjligheter att få en bra ekonomi i det här projektet. De nästan 40 procenten som vi får från staten gör att vi tryggt kan trycka på knappen och gå vidare med projektet och det är jag väldigt glad över, säger Anders Almgren.

Spårvägen ska gå sträckan Lund C och ESS i nordöstra Lund där det planeras för kontor och nya bostäder, skriver Lunds tekniska förvaltning på kommunens webbsida. Redan innan årsskiftet kommer kommunen att gå ut med förfrågningsunderlag när det gäller upphandlingen av själva investeringen och under våren kommer man att göra en del av det fysiska arbetet.

– Sen är tanken att det är trafikstart någonstans i årsskiftet mellan 2018-2019 så till dess ska man ha löst biljett, säger Anders Almgren.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".