Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Trelleborg

De lovar att göra Resecentrum tryggare

Publicerat fredag 18 december 2015 kl 16.05
Hör om löftena till Trelleborgarna
(2:43 min)
Patrik Ahrlin, tf lokalpolisområdeschef för Söderslätt, och Torbjörn Karlsson, kommunalråd (S) skriver under medborgarlöftena i Trelleborg. Foto: Malin Thelin/Sveriges Radio
1 av 2
Patrik Ahrlin och Torbjörn Karlsson. Foto: Malin Thelin/Sveriges Radio
Mats Rindborn Grahl, ny kommunpolis i Trelleborg. Foto: Malin Thelin/Sveriges Radio
2 av 2
Mats Rindborn Grahl. Foto: Malin Thelin/Sveriges Radio

Ett tryggt Resecentrum är målet för Trelleborgs första medborgarlöften som undertecknades idag av polisen och kommunen.

– Det här innebär att vi tillsammans lovar medborgarna i Trelleborg och andra som vistas här att vi ska göra Resecentrum till en trygg, trevlig och säker plats, säger Patrik Ahrlin, tillförordnad lokalpolisområdeschef för Söderslätt.

Medborgarlöftet är det första i Söderslätts lokalpolisområde. Svedala och Vellinge står närmast på tur sedan.

Patrik Ahrlin och Torbjörn Karlsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Trelleborg, höll i pennorna när de gemensamma medborgarlöftena undertecknades.

- En centralstation som det är, där rör sig mycket personer. Kanske extra mycket nu när det är en ny central och då måste vi bidra till tryggheten,  säger Torbjörn Karlsson.

De fem medborgarlöftena för Trelleborg handlar bland annat om att polisen ska vara synlig och tillgänglig vid resecentrum och att polis, kommun och väktare eller ordningsvakter ska samverka för att motverka drogmissbruk, stölder och andra ordningsstörningar i området.

Medborgarlöften är en del av polisens nya organisation och ska så småningom tas fram i alla kommuner, efter att man varit ute och pratat med kommuninvånare i så kallade medborgardialoger.

Hur ser det ut vid resecentrum så här långt - ni grep tre misstänkta klottrare häromkvällen?

– Ja, det gjorde vi och det är vi särskilt glada över just eftersom vårt medborgarlöfte riktar sig mot resecentrum. Även om det inte hunnit träda i kraft än gör det inget om man ligger lite före i aktiviteterna, säger Patrik Ahrlin.

På plats i rådhuset fanns idag också Trelleborgs nya kommunpolis, Mats Rindborn Grahl. Kommunpoliserna är även de en nyhet som införs i samband med polisens nya organisation.

Mats Rindborn Grahl har nu börjat sitt första jobb som polis i Skåne, efter att ha arbetat 33 år som polis i Stockholm.

– Det känns jättebra, det är en fantastisk stad, jag kommer ju från Stockholm, men Skåne har gjort ett väldigt bra och djupt intryck på mig. Så det här känns jättespännande och stimulerande framför allt, säger Mats Rindborn Grahl.

Vad vill du fokusera på som kommunpolis?

– Min uppgift och funktion är att samverka och samordna medborgarna, kommunen, polisen och andra aktörer som på något sätt är kopplade till de problemområden som vi har i Trelleborg. Det handlar om ett långsiktigt strategiskt brottsförebyggande arbete, säger han.

   

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".