Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sverige

Facket: Kustbevakningen har stor personalbrist

Publicerat måndag 21 december 2015 kl 06.17
"Det är ansträngt"
(3:12 min)
Kustbevakningens fartyg KBV 003 Amfitrite deltog i sökinsatsen. Foto: Kustbevakningen.
1 av 3
Kustbevakningens fartyg KBV 003 Amfitrite deltog i sökinsatsen. Foto: Kustbevakningen.
Anders Kjaersgaard, överdirektör på Kustbevakningen.
2 av 3
Anders Kjaersgaard, överdirektör på Kustbevakningen. Foto: Johan Svensson/ Sveriges Radio
Joakim Lagergreén, ordförande för den fackliga organisationen TULL-kust.
3 av 3
Joakim Lagergreén från den fackliga organisationen TULL-kust. Foto: Johan Svensson/ Sveriges Radio.

Kustbevakningen har under 2015 varit på två större internationella insatser som varit personalkrävande. Facket menar att myndigheten måste rekrytera mer personal för att klara av viktiga uppdrag som räddningsinsatser i Medelhavet.

Kustbevakningen tog inte in någon ny personal, så kallade aspiranter, under åren 2009, 2010 och 2014 på grund av dålig ekonomi.

Det gör att myndigheten i dag saknar över 40 anställda i den operativa verksamheten – vilket är nästan tio procent av personalen.

– Just nu är vi för lite personal, helt klart. Under 2015 har vi varit på två mycket viktiga uppdrag i Medelhavet. Det tar mycket personal att vara iväg och vi vill ju fortsätta med de uppdraget så behövs det mer folk, säger Joakim Lagergreén, ordförande för den fackliga organisationen TULL-kust.

Under året har Kustbevakningen varit på två internationella insatser i Medelhavet där de räddat över 7 000 flyktingar som varit i sjönöd – under uppdraget i somras hade myndigheten 50 anställda på plats.

– När det gäller insatserna där nere, så är det ett nytt inslag för Kustbevakningen, i alla fall i den omfattningen. Från vår sida vill vi inte ställa dom insatserna mot insatserna här hemma, för vi vet hur otroligt viktiga insatserna är i Medelhavet.

Hur har insatserna påverkat verksamheten i Sverige?
– Det har varit rimliga konsekvenser. Vi har planerat det väldigt bra. Men visst har vi gjort färre kontroller och haft mindre beredskap, säger Anders Kjaersgaard, överdirektör på Kustbevakningen.

Ni har helt enkelt för lite personal?
– Så kan man sammanfatta det, menar Anders Kjaersgaard.

Kustbevakningen har nu en stabil ekonomi efter att de fått ökat anslag av regeringen.

I höstas började 30 aspiranter på myndigheten.  

– Vi tittar på att utöka det till nästa år. För att snabbare bli av med personalbristen så skulle det vara aktuellt med 50 aspiranter, säger Anders Kjaersgaard.

Finns det fler alternativ?
 Det kan bli aktuellt att anställa civila medarbetare som till exempel kan vara kapten på ett fartyg. Men ingeting är klar än.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".