Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sverige

Oklar effekt av ID-krav

Publicerat onsdag 23 december 2015 kl 13.42
Polisen: "Vi kommer sätta nivån ganska lågt inledningsvis"
(2:34 min)
Polis, pass och resenärer vid ett tåg.
Patrik Engström är chef för gränspolissektionen på Nationella Operativa Avdelningen (NOA) på Polisen. Foto: TT Montage: Sveriges Radio

Krav på ID-kontroller på tåg och bussar in i Sverige ska börja införas från och med den 4:e januari. Det finns inte någon prognos gjord för vilken effekt på antalet asylsökande som kommer till Sverige utan det enda polisen vet är de flesta asylsökande i dag uppger att de inte har ID-handlingar.

– Eftersom vi inte visiterar eller genomsöker deras bagage så vet inte vi i vilken utsträckning de faktiskt har några ID-handlingar, säger Patrik Engström, chef för gränspolissektionen på Nationella Operativa Avdelningen (NOA) på Polisen.

Enligt Justitiedepartementet finns ingen prognos för i vilken utsträckning kontrollerna väntas påverka antalet asylsökande. Men som Ekot rapporterat tidigare, så väntas åtgärden slå särskilt mot ensamkommande barn från Afghanistan, Somalia och Eritrea. Ansvaret för kontrollerna kommer att ligga på transportbolagen som då kan komma tvingas att neka merparten av de asylsökande att resa.

Migrationsverket uppger för TT att de misstänker att kontrollerna kan leda till att falska ID-handlingar kan bli vanligare, och Patrik Engström tror att det kan bli en utmaning att genomskåda falska handlingar för personer som jobbar på transportbolagen och som inte har särskild utbildning.

– För den som inte har vana med att arbeta med dokument kommer vi att sätta nivån ganska lågt, i varje fall inledningsvis, säger Patrik Engström.

Polisen håller för närvarande på att utveckla riktlinjer för den egna personalen, som också kan bli vägledande för transportbolagen. Om transportbolagen släpper igenom någon som saknar giltig ID-handling riskerar de böter och om polisen uppmärksammar överträdelser anmäls transportbolaget till transportstyrelsen. Men det finns potentiella fall du ansvarsutkrävande kan bli komplicerat.

– Det kan vara så att en person visade en giltig ID-handling när den gick ombord på bussen, tåget eller färjan, men sedan under resans gång gjort sig av med den eller gömt den, säger Patrik Engström som tillägger att om transportbolaget kan bevisa att de gjort kontrollen så slipper de vite, men att det blir en fråga för Transportstyrelsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".