Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Skåne

Läkare kritiserar rödgrön kösatsning

Publicerat söndag 27 december 2015 kl 08.51
Läkare: Finns inte personal eller vårdplatser på andra sjukhus heller
(1:42 min)
Fredrik von Wowern Foto: Petra Haupt/Sverigs Radio
Överläkare Fredrik von Wowern Foto: Petra Haupt/Sverigs Radio

Läkare på Skånes universitetssjukhus är kritiska mot delar av den satsning som ska göras nästa år för att korta vårdköerna i Skåne. De befarar att det kommer att gå ut över både patienter och personal.

– Vi tycker att flytten av verksamhet från SUS till andra sjukhus, som redan är ansträngda, är besynnerlig. Ett stort problem är hur vi ska flytta både personal och patienter, säger Fredrik von Wowern, överläkare på internmedicinska kliniken och sekreterare i Malmö läkareförening.

Vill man komma till rätta med köerna vore det rimligt att göra satsningarna i Lund eller Malmö.

Närmare 470 miljoner kronor satsas i det rödgröna regionstyrets försök att komma tillrätta med de långa vårdköerna i Skåne. Bland annat ska SUS avlastas genom att operationer tillfälligt flyttas till andra skånska sjukhus. Det handlar uppskattningsvis om närmare 2 500 patienter som väntar inom till exempel gynekologi och ortopedi.

– Det kräver helt nya organisationer och tillskott av personal på alla nivåer, både från undersköte- och sjuksköterskenivå till specialiserade läkare och omvårdnadspersonal i övrigt, säger Fredrik von Wowern.

Senast jag tittade har man inget överskott på vare sig vårdplatser eller personal på de andra sjukhusen heller.

Kösatsningen innebär också att viss cancervård och gynekologiska ingrepp föreslås flyttas permanent från SUS. Fredrik von Wowern ser problem med att vården splittras upp på olika sjukhus. Det innebär långa resor för patienterna och svårt för blivande läkare att få en komplett utbildning. Regionledningens tanke är att SUS ska koncentrera sig på den högspecialiserade vården.

Jag tycker att man driver den frågan ibland lite väl långt, och det hade varit trevligt att se kompletta sjukhus i Skåne.

– Vi brukar säga att utan bredd finns det inte heller någon spets, och de sakerna är helt beroende av varandra, säger Fredrik von Wowern.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".