Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Skåne

Ljungman (M): Rätt att söka SD-stöd

Publicerat tisdag 29 december 2015 kl 12.52
"Man stödjer varandras förslag om man tycker de är bra"
(3:27 min)
Lars-Ingvar Ljungman, ordförande, Skånemoderaterna. Foto: Drago Prvulovic/TT
Lars-Ingvar Ljungman, ordförande, Skånemoderaterna. Foto: Drago Prvulovic/TT

En ny allianstaktik. Så kallas alliansens maktövertag i Gävle med passivt stöd av Sverigedemokraterna. Lars-Ingvar Ljungman, förbundsordförande för Moderaterna i Skåne, öppnar för samtal med Sverigedemokraterna i frågor som inte rör invandringen.

– Vi vet att det finns åtminstone en fråga där vi förmodligen aldrig kommer överens med Sverigedemokraterna men det finns ju andra frågor som måste lösas, inte minst på den kommunala nivån. Då kan man inte bara gå och sätta sig på läktaren för att det finns risk att Sverigedemokraterna stödjer ens förslag. Det blir ju alldeles galet, säger Lars-Ingvar Ljungman.

Den skånska riksdagsmannen Anders Hansson vill se en gemensam alliansbudget även på riksplan.

Efter nyår tar den lokala Alliansen över makten i Gävle med hjälp av passivt stöd från Sverigedemokraterna. Därmed bryts ett nära hundra år (96) långt socialdemokratiskt styre i kommunen. Enligt tidningen Dagens Industri har modellen med passivt SD-stöd sanktionerats av den moderata ledningen på riksplan.

Modellen skulle kunna tillämpas även på riksplan, där Sverigedemokraterna har en vågmästarroll. Den sydskånska riksdagsledamoten Anders Hansson (M) var en ivrig förespråkare för att riva upp Decemberöverenskommelsen, som innebar att det största blockets ekonomiska politik skulle släppas fram. DÖ skulle eliminera Sverigedemokraternas vågmästarställning.

Nu är Decemberöverenskommelsen borta. Det innebär på nytt att en gemensam alliansbudget kan få parlamentariskt stöd. Till Svenska Dagbladet säger Anders Hansson att Alliansen bör lägga fram en egen budget i riksdagen så snart som möjligt.

– Får det sedan stöd av SD får det en majoritet och då tycker jag att det är en framgång, för då får vi en borgerlig politik.

Lars-Ingvar Ljungman, förbundsordförande för Skånemoderaterna, anser att modellen bör tillämpas även i kommuner. Att vinna en majoritet för borgerliga förslag med hjälp av passivt SD-stöd handlar om "normal parlamentarism", säger han.

– Det är en skyldighet för politiker att försöka skapa majoriteter kring sina förslag. Det här är en konsekvens av att Sverigedemokraterna är det tredje största partiet, och på vissa platser i landet det näststörsta partiet. Man kan inte tänka bort alla de människor som lagt sin röst på det partiet, det går inte.

Lars-Ingvar Ljungman (M) tror däremot inte att det kommer att leda till något formaliserat samarbete mellan Alliansen och Sverigedemokraterna i något sammanhang.

– Det ser jag inte alls framför mig, utan det här är ett samarbete som förekommer inom politikens värld, det vill säga att man informellt samarbetar i den mening att man stödjer varandras förslag om man tycker de är bra.

 

 

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".