Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Tomelilla

Ser framåt trots mjölkkris

Publicerat onsdag 30 december 2015 kl 13.55
Mjölkbonde: "Det kommer bli ett tufft första halvår"
(3:42 min)
Mikael Palm är mjölkbonde på en gård utanför Smedstorp. Foto: Malin Thelin/Sveriges Radio
Mikael Palm är mjölkbonde på en gård utanför Smedstorp. Foto: Malin Thelin/Sveriges Radio

Det gångna året har varit tufft för många svenska mjölkbönder. På gården Högalid utanför Smedstorp är man inne i ett generationsskifte och Mikael Palm som är på väg att ta över tror trots allt på en framtid för näringen.

För några år sedan bestämde sig Mikael Palm för att tillsammans med sin sambo ta över gården där han är uppvuxen.

– Jag är bagare och konditor i grunden men har alltid tyckt att det är kul att hjälpa till på gården. Men det var egentligen inte förrän jag började jobba utomlands som jag kände att jag saknade gården mycket, säger Mikael Palm.

– Det är väl sex-sju år sedan ungefär som jag bestämde mig för att prova på och det tog väl inte så lång tid förrän jag bestämde mig för att bli lantbrukare istället för bagare, säger han.

På gården Högalid finns just nu 280 mjölkkor och kostallet är ganska nybyggt – det togs i drift 2013. Här finns fyra mjölkrobotar och korna går nu vintertid i lösdrift i olika avdelningar. 2015 har varit ett kämpigt år för många svenska mjölkbönder och det har känts av även här. Just nu kan de inte satsa framåt som de velat på gården, berättar Mikael Palm.

– Framför allt i vårt fall så är det ombyggnad av ungdjurssidan som vi har fått skjuta på, säger han.

Men ni har ändå näsan över vattnet?

– Än så länge har vi det, vi har goda kontakter med banken så att säga och det hjälper ju oss mycket, säger han.

Vad tror du nu om året som kommer för er som producerar mjölk?

– Jag tror att kommer att bli ett tufft första halvår, vi har inte sett några stora prisökningar ännu och när vi kommer fram till vårbruket så börjar vi få stora kostnader i form att vi behöver köpa utsäde och det kommer att slå hårt mot mjölkproducenter fortsatt ett halvår framåt, det är jag rätt så övertygad om. Sedan hoppas jag och tror att mjölkpriset har vänt och kommer upp på en acceptabel nivå igen, säger han.

Men du börjar inte få kalla fötter över ditt val?

– Nej det gör jag absolut inte, jag är jätteglad att jag valde att bli lantbrukare även om man ibland kan ifrågasätta om det är värt de timmarna man lägger, för det är en stor arbetsinsats, säger han.

Så för dig så känns det som ett framtidsjobb ändå?

– Ja visst gör det det. Jag är helt säker på att hela den gröna näringen är ett framtidsyrke som kommer att växa mycket.

I somras drev Mikael Palm och hans sambo ett gårdscafé under några veckor och de har också funderingar på andra sidoverksamheter på gården som gör att de kommer närmare konsumenterna.

– Dels har vi funderat på om vi ska dra igång ett helt gårdsmejeri men även om man skulle sätta upp en mjölkautomat till exempel så att folk själva kan komma och hämta mjölk.

Mjölkautomat, är det vanligt i Skåne?

– Än så länge är det inte så vanligt, men jag tror att det kommer att bli vanligt.

– Det händer väldigt mycket nu, dels för att mjölkpriset är så dåligt, och dels för att konsumenterna vaknat lite grann. Vi eftersträvar mer, dels närproducerat och dels att få en kontakt med den som har producerat maten vi äter.

– Det är väl det vi står och funderar på nu, hur stort ska det bli, eller hur stor ska den delen bli i det hela. En ko till kaffet som vi drev i somras kommer säkert att se ut ungefär likadant nästa år, men vi skulle vilja plocka in egna produkter mer och mer och så småningom försöka att förädla egen råvara så mycket som möjligt, säger Mikael Palm.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".