Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Lund

Långdistanspendlare mår sämre

Publicerat fredag 1 januari 2016 kl 13.08
"Stark samband mellan stress, utbrändhet och längre pendlingstid"
(1:35 min)
Resecentrum, station, påstigning pendeltåg. Foto: Jakob Kindesjö/SR Östergötland
Arkivbild. Foto: Jakob Kindesjö/Sveriges Radio

Forskning vid Lunds universitet visar att pendlare mår sämre än människor som bor närmare jobbet.

Birgitta Jansson pendlar med tåg fem dagar i veckan. Hon tycker att det är helt okej att pendla, men berättar att det finns en stress som är ofrånkomlig.

– En stress finns det och det är när man sitter på jobbet och ser att tåget går om tio minuter, och hinner man inte med det så måste man vänta en timme på nästa. Så jag har rätt många rekord på sprintlopp när man springer och kastar sig i väg, säger hon.

Forskning visar alltså att pendling kan påverka kroppen negativt, speciellt om sträckan mellan jobb och arbete tar mer än fyrtiofem minuter.

Kristoffer Mattisson är doktorand inom folkhälsovetenskap vid avdelningen för arbets- och miljömedicin vid Lunds universitet.

Han ser ett starkare samband mellan stress, självskattad hälsa och utbrändhet med ökad pendlingstid för både bil -och kollektivpendlare.

– För kollektivpendlare verkar det vara så att ju längre tid man pendlar, desto starkare samband. För bilpendlare ser vi det starkaste sambandet i gruppen som pendlar en halvtimme till en timme, säger han.

När man pendlar så utsätts man för olika saker som kan leda till stress, exempelvis trängsel, buller, förseningar eller andra pendlares beteenden. Beroende på hur väl man kan hantera dom här situationerna så upplever man stress som sätter igång olika reaktioner i kroppen, och som på sikt kan leda till utmattningssymptom eller sjukfrånvaro.

För att undvika att pendlingen ska få en negativ inverkan på hälsan menar Kristoffer Mattisson att man ska försöka använda tiden till något värdefullt.

– Man kanske kan försöka slappna av eller gå igenom mail. Om man tränar och lever ett hälsosamt liv i övrigt kan kroppen lättare hantera den stress man utsätts för när man pendlar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".