Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Skåne

Ska se till att ensamma unga inte far illa

Publicerat tisdag 5 januari 2016 kl 04.16
Socialjouren: "Vissa utnyttjas som arbetskraft"
(3:51 min)
Flyktingboende för ensamkommande barn. Foto: Jessica Gow/TT
Foto: Jessica Gow/TT

Under höstens flyktingkris var det många ensamkommande som avvek och drog sig undan myndigheternas kontroll i Skåne. Nu har det bildats en arbetsgrupp med en rad myndigheter och organisationer för att kontrollen och omsorgen om minderåriga ska bli bättre.

Problemet med att unga asylsökande avviker och även försvinner är känt sedan flera år. Trots detta har samhällets kunskap om fenomenet varit undermålig.

Bristande kontroll

Kontrollen har brustit, ansvaret har varit oklart och ibland har det även funnits en acceptans för att minderåriga försvinner. Det framgår av arbetsgruppens arbete under hösten. I gruppen ingår representanter från Malmö och Trelleborg, båda så kallade ankomstkommuner, samt Migrationsverket, gränspolisen, Kommunförbundet Skåne, länsstyrelsen och Rädda Barnen.

Det finns olika anledningar till att ensamkommande asylsökande avviker. Det avgörande för gruppens arbete är att försäkra sig om att ingen minderårig far illa.

Barn kan hamna i familjer där de inte får sina behov tillgodosedda eller utnyttjas som arbetskraft

– Det handlar inte bara om sexuellt utnyttjande. Den stora risken är när man inte kan svara på hur ett barn har det, säger Kerstin Håkansson, enhetschef, socialjouren i Malmö och som ingår i arbetsgruppen.

Identifierar luckor

En av gruppens uppgifter har varit att identifiera luckor i ansvarsfördelningen mellan myndigheter. I arbetet har det till exempel framkommit att polisen ofta saknar information om anknytningar till släktingar när man får anmälningar om försvinnande. Det har även tidvis funnits en stor brist på goda män, som ska företräda barnens intressen. Rädda Barnen pekar på att gruppen ensamkommande är en speciellt utsatt grupp och att skyddsnätet kring dem måste stärkas.

De barn som ger sig av har ingen social skyddsstruktur och då finns risk att man fångas upp av illegala verksamheter.

– Jag tror vi kan nå en bättre samverkan och rutiner mellan myndigheterna för undvika luckorna i det rättsliga systemet, som gör att barn hamnar utanför samhällets skydd, säger Åsa Göransson, Rädda Barnens representant.

Bland de delmål som gruppen tagit fram finns önskemål om att utse en myndighet för att samla in och analysera information om barn som försvinner. Andra mål är att ta fram kommunala rutiner vid försvinnande, som hur man ska agera.

– Arbetsgruppen kommer att göra en handlingsplan, som är möjlig att följa upp, så att man vet att det man gjort träffat rätt, säger Kerstin Håkansson, enhetschef för socialjouren i Malmö.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".