Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Nu börjar arbetet med att pröva asylansökningar

Publicerat torsdag 7 januari 2016 kl 08.26
"Myndigheterna har skött detta exemplariskt"
(5:12 min)
Anders Danielsson, generaldirektör Migrationsverket. Foto: Jenny Cederbom/Sveriges Radio
Anders Danielsson, generaldirektör Migrationsverket. Foto: Jenny Cederbom/Sveriges Radio

Under hela hösten och vintern har nyheterna dominerats av den flyktingström som nått Sverige. Tusentals människor har flytt från Syrien, Afghanistan och andra länder och många av dem har kommit till Skåne.

Anders Danielsson, generaldirektör för Migrationsverket, berättar om hur hösten har varit på myndigheten.

Syftet med id-kontrollerna som infördes i måndags är ju att få in färre flyktingar i landet - så här efter några dagar bara - minskar antalet nu?

– Antalet individer har minskat även om det bara är tre dagar. Men jag vill verkligen understryka att om orsaken till minskningen är id-kontrollerna eller inte, det är för tidigt att säga. Vi vet att det alltid minskar under vintern och det beror på vädret, framkomligheten från Turkiet in i Europa och den vägen upp, enskilda länders agerande, EU:s avtal med Turkiet och förstärkningen för gränskontrollen där. Men det är också rimligt att anta att det också beror på id-kontrollerna för har man inte id så kommer man inte in i Sverige.

Trycket på Sverige och inte minst på Skåne har ju varit hårt de senaste månaderna - hur har myndigheterna klarat det här trycket - kan man säga något om det nu?

– Som chef kan jag säga att jag tycker att myndigheterna har skött detta exemplariskt. Det är klart att om man söker efter fel så finns det ju alltid brister någonstans men man får komma ihåg att på fyra månader så kom 115 000 människor som vi har tagit hand om. Varenda en har fått tak över huvudet och mat för dagen. Visst, vissa boenden är kanske inte värdiga men de har fått tak över huvudet. Vid ett tillfälle var vi tvungna att lämna folk på gatan men det löste sig till slut och det är med stor respekt och beundran som jag ser på min personal som har fixat detta.

Personalen på Migrationsverket har ju haft det ganska svårt den här hösten, hur mår de idag?

– Detta har ju drabbat hela myndigheten hela vägen upp till mig själv. Jag har största förståelse för att det här har varit tufft för väldigt många och jag har själv sagt att det är mitt ansvar att det blir långa väntetider, det är mitt ansvar att det är balans. Vad vi nu gör och har gjort är att vi schemalägger personalen och ser till att cheferna tar sitt ansvar och säger till när det är dags att gå hem. Vi kan inte ta på oss den här samhällsbärarrocken, vi styr inte över situationen i omvärlden utan vi kan bara göra vårt bästa.

När strömmarna har blivit lite mindre, vilket är ert största uppdrag nu?

– För 2016 så är det för det första att se till att börja pröva ärenden, vi har över 100 000 ärenden som ska prövas och vi måste se till att boendefrågan löser sig långsiktigt och blir bättre. Det är många människor som för närvarande bor i ganska enkla boende och så måste vi anpassa organisationen till den nya lagstiftningen som träder i kraft i april, så det är ganska många utmaningar som vi har framför oss.

Har ni kapacitet för att lyckas med detta?

– Vi har anställt över 2000 människor under 2015 och nu är de utbildade och förberedda så att vi ser att vi nu får myndigheten i ett normalläge så att vi kan få fart på prövningsverksamheten. Vi ska lämna in ett budgetunderlag i mars och till dess så avvaktar jag. För närvarande begär jag inte att få fler resurser.

Vad har du lärt dig av 2015 års utmaningar?

– Från min egen utgångspunkt är det väl hur vi kommunicerar den här frågan utåt. Det är väldigt svårt att förklara för omvärlden, det blir lätt siffror på allting. Men vi tvingas göra det och vad jag har funderat på är att vi kanske ska uttrycka oss på ett annat sätt.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".