Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Malmö

Uppdelning drabbar hemlösa

Publicerat fredag 8 januari 2016 kl 14.30
Stadsmissionen: "Inte så välkomnande mot nya grupper"
(4:20 min)
Skåne Stadsmission i Malmö: Foto: Dimitri Lennartsson/Sveriges Radio
1 av 2
Skåne Stadsmission i Malmö: Foto: Dimitri Lennartsson/Sveriges Radio
Café David på Skåne Stadsmission. Foto: Dimitri Lennartsson/Sveriges Radio
2 av 2
Café David på Skåne Stadsmission. Foto: Dimitri Lennartsson/Sveriges Radio

I Malmö riskerar hemlösa att stå utan tak över huvudet, trots att det finns lediga sovplatser. Anledningen är att man undviker att blanda EU-migranter och andra hemlösa på kommunens härbärgen.

Enligt Stadsmissionen saknas det personal med speciell kompetens, men man är också rädd för att det ska uppstå konflikter.

Under vintern har Stadsmissionens akuthärbärge Nattjouren haft fullt, samtidigt som det funnits lediga platser på EU-migranternas natthärbärge i Pingstförsamlingens lokaler. Trots det har man inte velat låta grupperna sova under samma tak.

– Det vore olyckligt, för att verksamheten för EU-migranter saknar den utrustningen, den kvalifikationen och kompetensen som man behöver för att ta hand om målgruppen som kommer till nattjouren. Det är många gånger aktiva missbrukare och människor med psykisk ohälsa, säger Birthe Wallin, direktor för Skåne Stadsmission.

Det handlar också om att man vill undvika bråk och konflikter mellan socialt utsatta eller hemlösa svenskar och EU-migranter i samma sits.

– Är man van vid att ha lite resurser och sen plötsligt kommer det ännu fler människor.

Då är man inte så glad över att dela med sig, och det är det vi har upplevt på vår öppna dagverksamhet Café David, att de traditionella besökarna där var inte så välkomnande mot nya grupper.

Det blev alltför många konflikter för oss att härbärgera, och därför fick vi dela på verksamheterna, säger Birthe Wallin.

Håkan är en äldre man som sitter vid ett av borden på Café David. Han har en egen lägenhet sedan ett halvår tillbaka, men innan dess var han hemlös i fyra år och fick sova på ett härbärge.

– Jag bodde ute också i tält på Ribban. Lite kämpigt ibland, ibland regnade det så man simmade. Ibland var det fint väder, då kunde man gotta sig på utsidan, säger han.

Den spända relationen till EU-migranterna handlar inte om någon ilska mot migranterna, utan mot politikerna som sviker en, enligt Håkan.

– Vi har Café David, och vi hade Värnan, sen gjorde de om den för EU-migranter. De tog våra lokaler och gav till dem. Så har man fortsatt ge dem flera lokaler runt om. Var fanns alla sådana möjligheter tidigare? Det sätter också en prägel på relationer mellan grupperna.

De får och vi fick inte, hur kan det komma sig?

I samband med att EU-migranternas råd- och stödcenter Crossroads startade för ett år sedan, där träffpunkt Värnan fanns tidigare, så flyttade delar av Värnans verksamhet till Norra Grängesbergsgatan.

– Jag unnar dem att ha någonstans att ta vägen. Det är inte det att jag säger att de inte ska ha. De sociala myndigheterna, varför tar de inte hand om svenskarna först, och sen dem som dyker upp här? De har haft flera år på sig att göra detta, säger Håkan.

Att man inte vill blanda de olika grupperna i Malmö har lett till att hemlösa riskerar stå utan någonstans att övernatta, trots att det finns lediga platser. Under vintern har Stadsmissionen tvingats säga nej till personer på grund av platsbrist på härbärget Nattjouren.

– Ja, det händer, säger Birthe Wallin.

Står inte behovet av en säng och tak över huvudet högre upp än en eventuell konflikt?

– Jag tror också vi ska ha lite tålamod, och att man får in jobba in det här härbärget som är för EU-migranter, och inte ge upp bara för att där inte är fullt nu. För vi ser ju en försiktigt högre beläggning över tid, så man ska inte till varje pris fylla nu för då tror jag vi missar det som det är ämnat för.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".