Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Malmö

Rekordår för Malmö museer

Publicerat tisdag 12 januari 2016 kl 16.12
"Det är naturligtvis en stor hjälp att vi har dubbelt så många betalande"
(3:40 min)
Katarina Carlsson, chef för Malmö museer. Foto David Richter/Sveriges Radio
Katarina Carlsson, chef för Malmö museer. Foto David Richter/Sveriges Radio

Malmö museer har lockat rekordpublik med 437 000 besökare under 2015. Det är mer än 140 000 fler än senaste jämförbara året, 2013, alltså före renoveringen och ombyggnaden av Slottsholmen.

Inte oväntat är Akvariet, som öppnade strax före sommaren, främsta orsaken till att byggnaderna enbart på Slottsholmen lockade 240 000. Även välkommen till Sverige, utställningen om Malmö museer som flyktingförläggning 1945 har varit populär.

– Men det är ju även att vi har förnyade utställningar på Teknikens och sjöfartens museum, tex vårt Science center som lockat många, säger en nöjd chef för Malmö museer Katarina Carlsson.

Under 2014 när Slottsholmen till stora delar var stängd pga av renoveringen, så var det många som istället valde gå tvärs över gatan till Tekniska och Sjöfartens hus. Och den publiken verkar man ha behållit även 2015. Totalt lockade Malmö museer 437 000 besökare, sannolikt mer än man någonsin haft tidigare.

En stor del är skolbesök, barn och unga som går in gratis. Men museet har också nästan fördubblat antalet vuxna betalande besökare från 85 000 är 2013 (senaste jämförbara året) till runt 153 000 år 2015.

Malmö museer har de senaste åren kämpat med underskott, under en period haft både inköps och anställningsstopp. Men mer biljettintäkter har naturligtvis betydelse för ekonomin. 

– Det löser inte våra ekonomiska problem, men det är naturligtvis en stor hjälp att vi har dubbelt så många betalande. Vi har ett prognostiserat underskott på en halv miljon under 2015, och det klarar vi hålla nu, säger Katarina Carlsson.

Ni har ju satsat på publika evenemang, som till exempel utställningen om tv-serien Bron. Men ur ett kulturhistoriskt och naturhistoriskt perspektiv, är det något ni bör syssla med?

– Malmö museer har en stor verksamhet vad gäller foto och rörlig bild, för oss är det naturligt att jobba med film och fiction på olika sätt. Dessutom utspelar ju sig Bron till del i Malmö och är dessutom har den ett socialt perspektiv som passa in i vår verksamhet.

Katarina Carlsson har även sagt att hon gärna vill förnya flera av de historiska utställningarna. Men det finns det inte utrymme i ekonomin att göra just nu.

– Min uppfattning är att att det bra koncept och en bra ide hittar sina pengar så småningom. Och det vi fokuserar på just nu är att få till detta goda och intressanta koncept.

Men det finns väl inga pengar i budgeten till det?

– Det gör det inte, de flesta museer jobbar inte så, utan man får söka stöd ur fonder och på andra sätt, men det förutsätter att man har ett bra koncept. 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".