Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Malmö

Mord på Brobyskola påverkar inte säkerhetsarbete i Malmöskolor

Publicerat tisdag 12 januari 2016 kl 17.15
”Man ska inte oroa sig för det som är osannolikt”
(3:12 min)
Minnesbord vid Göingeskolan i Broby.
Minnesbord vid Göingeskolan i Broby. Foto: Dajana Kovacevic/Sveriges Radio

Båda händelserna ägde rum i en svensk skola. Där slutar likheterna mellan det som hände i Trollhättan och det som hände i Göinge i går. Det kommer inte att påverka hur de agerar på Malmös skolor när det gäller säkerhetsfrågor.

I Trollhättan var det en utomstående person som tog sig in på en skola med syfte att skada. I Göinge var det två elever som bråkade. Hur man tänker kring säkerheten blir olika i de två fallen. Men frågan om elevers säkerhet blir på grund av dessa händelser aktuell åter igen.

Anders Malmqvist, grundskoledirektör i Malmö säger att det som hände i Göinge inte kommer att påverka hur de agerar på Malmös skolor när det gäller säkerhetsfrågor, i alla fall inte ändra det förebyggande arbete som redan görs.

Vad säger ni till föräldrar som har barn i skolor i Malmö, det väcks frågor av oro?

– Då får man titta på det här med sannolikhet. De vanligaste ställena där barn råkar illa ut, misshandel och andra typer av övergrepp, de vanligaste ställena är inte i skolorna. Det är oftast i andra miljöer sådant händer. Det gäller fortfarande. Jag har själv arbetat i skolan i 35 år, och har själv gått i skolan i Malmö under 60-70 talet och det var betydligt stökigare och mer slagsmål då. Skolan är nog betydligt tryggare idag än vad den var då, det är min personliga uppfattning.

Hur förebygger man att en elev knivhugger en annan elev under skoltid?

– Vi kan aldrig helt vara säkra, vi har inte kontroll på vad eleverna tar med sig till skolan. Det är ju egentligen bara i de allra tuffaste områdena i USA där skolorna har metalldetektorer, men det är för att flera går runt med olika typer av vapen. Här har ju inte det varit ett problem och det är synnerligen ovanligt än idag.

– Vi jobbar med detta utifrån de olika planer vi har tagit fram, det handlar om att jobba förebyggande, långsiktigt med värdegrundsfrågor. Att få elever att hjälpa varandra, att visa sympati för varandra, att gå därifrån om det blir bråk och någon går utanför gränsen. Så det här i Göinge hoppas jag är ett undantag och något vi inte ska se igen på länge.

Man ska inte oroa sig i onödan?

– Nej, det ska man inte. Man ska sätta saker i sitt sammanhang och inte oroa sig för det som är osannolikt


 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".