Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Skåne

Hon söker svar om svampsmitta bland groddjur

Publicerat fredag 15 april 2016 kl 16.16
”Nu vet vi att den finns”
(3:38 min)
Sara Meurlin, doktorand vidUppsala universitet
Foto: Malin Thelin/Sveriges Radio

På flera håll i världen har en fruktad svampsjukdom slagit hårt mot groddjur. För några år sedan upptäcktes svampen även bland groddjur här i Skåne, men man vet ännu inte hur grodorna här påverkas av det.

På flera håll i världen har sjukdomen chytridiomycos slagit hårt mot groddjur. En flerårig studie pågår nu i Skåne.

Chytridsvampen som ligger bakom sjukdomen chytridiomycos bland grodor, paddor och salamandrar hittades för första gången i Sverige och i Skåne år 2010 på tre lokaler, berättar Sara Meurling, som doktorerar vid Uppsala universitet.

Hon deltar i en större undersökning som studerar den här svampen bland grodor i Skåne, bland annat för att se vilken variant som finns här.

– Förra året var vi här och tog prover från många områden i Skåne för att se, hur mycket finns det och var finns det, säger Sara Meurling.

– Och vi hittade svampen på 12 lokaler utav 24 som vi tog prover på, så 50 procent av de lokaler vi var på, fanns svampen på, säger hon.

Hur stor andel djur på varje plats som var smittade varierade mellan lokalerna, berättar hon.

Ännu har forskarna däremot inte hittat några sjuka grodor i Skåne och idag vet man inte hur allvarligt det är för groddjuren att svampen finns här.

– Vi har ju sett nu att svampen finns här, men än så länge har vi inte sett några sjuka grodor eller paddor. Det betyder inte att de inte blir sjuka, eller drabbade på något sett, bara att vi kan inte se det än så länge, säger Sara Meurling.

Forskarna vill nu ta reda på om grodor i Skåne som bär på svampen blir sjuka eller inte. Och därefter följer en rad fler frågor, som Sara Meurling radar upp.

– Så det är ju nästa steget nu att försöka ta reda på, blir de sjuka fast vi ser det, eller inte?

– I så fall, på vilket sätt drabbas de? Och om de inte blir sjuka - varför inte då? Är det någonting här i Skåne i miljön i Sverige som gör att de inte blir drabbade på samma sätt som de blir på andra ställen i världen, eller är det våra grodor som är speciella på något sätt som klarar av den här svampen? Eller är det svampen som är en lite snällare variant, som vi har här uppe, snällare än på andra ställen i världen, som Centralamerika och så vidare, säger Sara Meurling.

– Nu vet vi att den finns, nu kommer nästa steg, att börja gräva i allt annat som rör sjukdomen.

Sara Meurling säger att hon brukar rekommendera försiktighet för alla som besöker vatten där det kan finnas groddjur, så att man ser till att inte sprida svampen.

– Det finns svampdödande medel som man kan tvätta av sina stövlar och andra saker som varit nere i vattnet - lätt att hitta och ett ganska enkelt sätt att försöka skydda groddjuren.

Sara Meurling är nu nästan klar med årets fältstudier och provtagning bland grodor och paddor i Skåne.

– Nu ska jag hem till Uppsala och labbet, så får vi se vad resultaten från det här året säger.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".