Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Skåne

Många kollar möjligheten att få barn

Publicerat tisdag 19 april 2016 kl 04.10
Läkare: "Jag tycker egentligen inte att man ska vänta"
(4:11 min)
Julia Wilson, en av dem som besökt fertilitetsrådgivningen. Foto: Petra Haupt/Sveriges Radio
Julia Wilson, en av dem som besökt fertilitetsrådgivningen. Foto: Petra Haupt/Sveriges Radio

Många kvinnor i Malmö har velat undersöka vilka chanser de har att kunna få barn längre fram i livet. Ungefär 500 personer har hittills besökt fertilitetsrådgivningen som startade för 3,5 år sedan. 

– Det var en bra chans att kolla om man var fertil, säger Julia Wilson, som är 36 år i dag och som gick till fertilitetsrådgivningen när den startade.

Är det något som du har funderat på innan?
 Ja, det har jag. Jag har aldrig varit gravid och aldrig försökt att bli det, då är det svårt att veta om man ens kan.

Det kändes bra att få veta att jag kunde. Det skulle inte vara något problem, trodde de. Inte då i alla fall.

Fertilitetsrådgivningen på Skånes universitetssjukhus i Malmö vänder sig till kvinnor mellan 25 och 35 år, som inte fött barn, inte utretts för barnlöshet och inte försökt bli gravida i mer än ett år. Verksamheten är ett forskningsprojekt som hoppas kunna hitta faktorer som kan ligga bakom att vissa har svårt att få barn.

– Vi är intresserade av om det blir en förändring i samhället över tid när personer önskar graviditet, säger Britt Friberg, läkare vid reproduktionsmedicinskt centrum.

I projektet vill man ta reda på om yttre faktorer spelar roll, om man till exempel röker och slutar röka, innebär det att man lättare blir gravid. Kemikalier kan spela roll och den som besöker fertilitetsrådgivningen får svara på frågor i ett formulär som man får dels innan besöket och dels tre år efteråt.

Tittar på möjlighet att bli gravid

Kvinnorna som kommer till fertilitetsrådgivningen kan antingen komma ensamma eller tillsammans med en partner.

– Vi gör ultraljud och tittar på deras äggstockar. Vi berättar hur äggblåsorna ser ut och hur många det finns, vilket har betydelse för att kunna ge information om hur vi tror att den framtida möjligheten att bli gravid är, säger Britt Friberg.

Vad kan man göra med den här informationen som kvinna?
– Man kan tänka över om man ska försöka bli gravid nu, eller om man kan vänta, om man vill det.

Vi tycker att det är väldigt, väldigt viktigt att inte vänta för länge.

Hur påverkas en sämre äggreserv av åldern?
– Vi vet att äggreserven minskar för varje år som går. Det gör den för alla kvinnor.

Om kvinnan har en manlig partner med sig undersöks även han. Mannen får lämna ett spermaprov som visar hur många spermier han har och vilken rörlighet de har. Spermiernas DNA undersöks också.

– Det kommer hem ett brev som visar om det är ett skapligt bra värde, eller om det är ett resultat som gör att man kanske ska tänka efter och försöka göra en partner gravid så snart som möjligt, säger Britt Friberg.

Förebygga barnlöshet

Fertilitetsrådgivningen är en del av EU-projektet ReproUnion som är ett samarbete mellan sjukvården och universiteten i Öresundsregionen kring att förebygga och behandla barnlöshet. Enligt Britt Friberg är det viktigt att ta reda på vad som kan ligga bakom oönskad barnlöshet, men hon tycker också att kunskapen om ålderns betydelse behöver spridas mer.

– Egentligen tycker jag inte att man ska vänta, om man funderar på att bli gravid, men det kan finnas andra faktorer som gör att man inte kan planera för en graviditet i dag, säger hon.

Malmöbon Julia Wilson, som blivit undersökt på fertilitetsrådgivningen, säger att hon funderar ganska mycket på möjligheterna att bli förälder.

– Det har blivit mer och mer i och med att jag har varit singel väldigt länge och är 36 år. Tiden går så snabbt, och plötsligt är det kanske för sent, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".