Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Höganäs

Politiker vill uppfostra ensamkommande

Publicerat torsdag 21 april 2016 kl 04.28
"Vår skyldighet att vara tydliga"
(3:58 min)
Kommunstyrelsens ordförande i Höganäs Peter Kovacs
Peter Kovacs (M). Foto: Anna Hanspers/Sveriges Radio.

Två av Höganäs ledande politiker, kommunstyrelsens ordförande Peter Kovacs (M) och socialnämndens ordförande Peter Schölander (M), vill se hårdare regler och tydliga konsekvenser för ensamkommande ungdomar som inte sköter sig.

De anser att det varit alldeles för många incidenter, bland annat på HVB-hemmen. Indragna tågkort, avstängning från fritidsaktiviteter eller rentav utegångsförbud kan nu bli följden för ungdomarna.

–Ibland krävs det lite tough love. Det är inte bara låt gå. Det gör inga bra ungdomar av det. Det är vår skyldighet att vara tydliga, annars kommer vi att skapa medborgare som har en gränslöshet, säger Peter Schölander.

Under den så kallade flyktingkrisen ökade antalet ensamkommande ungdomar i Höganäs från ett dussintal till hundratal. I samband med detta öppnade en rad hvb-hem. De båda politikerna säger att de haft ett pragmatiskt synsätt och velat ta ansvar. Men det har varit alldeles för många incidenter på boendena, anser de.

I en kommun som säger sig vilja bli "Bäst i Sverige på integration", måste man nu ta ett verkligt föräldraansvar för ungdomarna, säger Peter Kovacs, kommunstyrelsens ordförande.

Nu vill de moderata toppolitikerna sjösätta ett slags uppfostransprojekt.

– Gör man något dumt så blir kanske konsekvensen att man inte får gå ut en kväll eller man får inte vara ute så länge som man tänkt sig. Eller någonting annat som uteblir", säger Peter Kovacs.

Politikerna vill bygga ett system av förmåner som ska kunna dras in i händelse av att någon missköter sig.

– Om du misskött dig och gjort någonting, så ska man skulle kunna säga: "du får inte ut det här jojo-kortet på tre veckor". Har du misskött dig i sporthallen så ska vi kunna säga: "du får inte gå dit på ett tag". Så får man stå sitt kast.

Peter Schölander och Peter Kovacs säger att alla har att vinna på systemet. Ungdomarna får en fast och trygg ram som gör att de kan utvecklas till goda produktiva medborgare. Samtidigt ökar samhällets acceptans gentemot gruppen, tror politikerna.

P4 Malmöhus har begärt ut händelserapporter från polisen från perioden 1 januari 2015 till 30 mars 2016. Hvb-hemmen skiljs inte ut i rapporten och därför ingår även två större asylboenden för vuxna och familjer som också finns i kommunen. Ett hundratal händelser är rapporterade. Där ingår 13 fall som är rubricerade som misshandel men i mer än vart femte händelse döljer sig ett utlöst brandlarm. I ett enda fall har målsägande upprättat en anmälan, enligt Polisens statistik.

Peter Schölander vill se "uppfostransprojektet" genomföras även om han ser hinder. Och Peter Kovacs förhoppning är att idén vinner stöd hos tjänstemän och personal på hvb-hemmen.

– Jag förutsätter att de inte sätter sig på tvären. Våra verktyg som politiker är til syvende og sidst att vi tar ett politiskt beslut på det här och då är det det som gäller.

Enligt Peter Schölander har det varit en tuff uppgift att försvara etablerandet av hvb-hem. Vid ett informationsmöte om ett blivande hvb-hem i Strandbaden, utanför Höganäs, var stämningen så upphetsad att han började röka igen, berättar han. Peter Kovacs har å sin sida fått ta emot främlingsfientliga mail och sms i samband med ett annat nytt hvb-hem i Viken, också detta utanför Höganäs.

Men framför allt, säger de båda politikerna, ringer invånarna direkt till dem när vaktbolag eller polis syns utanför hvb-hem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".