Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Lund

Stort underskott hotar Lund

Publicerat fredag 22 april 2016 kl 04.58
Ekonomidirektör: Färre ska försörja fler
(4:02 min)
Rådhuset i Lund. Foto: Hans Zillén/Sveriges Radio
Foto: Hans Zillén/Sveriges Radio.

Lunds kommun går på knäna ekonomiskt. Enligt en långsiktig prognos måste kommunen minska sina kostnader med 800 miljoner kronor de kommande tolv-femton åren.

En bidragande anledning är att andelen vuxna i arbetsför ålder minskar i förhållande till barn och pensionärer.

Enligt Henrik Weimarsson, ekonomidirektör i Lund, är situationen allvarlig.

– Om skatteunderlaget är det samma, om skattesatsen oförändrad och vårt sätt att bedriva verksamhet är oförändrat, då kommer vi ha en differens som gör att vi kommer ha ett underskott på uppemot 800 miljoner kronor 2028.

Det låter som oerhört stora summor för gemene man?

–Ja, det är det. Och vi är inne i det som gemene man känner till som befolkningsförändringar. Vi pratar i termer om att färre ska försörja fler, säger Henrik Weimarsson.

Pensionärerna väntas det kommande decenniet i Lund att öka med 35-40 procent, och barn och tonåringar med 30 procent. Allt medan de som ska finansiera välfärdsprojektet bara kommer att öka med 15 procent.

Det moderata oppositionsrådet Christer Wallin menar att det är hög tid att ta tag i vissa systemfel i kommunen.

– Vi har haft en tradition av att tycka att ju dyrare det är, desto bättre är kvaliteten, och det har ju visat sig nu när man tittat på de öppna jämförelserna att det stämmer inte riktigt. Man får inte så mycket mer för att man stoppar in väldigt mycket mer pengar.

Anders Almgren (S), kommunstyrelsens ordförande, menar att framtidsreceptet består av en mix av skattehöjningar och effektiviseringar. Han låter nästan som en företagsdirektör när han säger att ansvaret är allas.

– Nu kan vi inte bara diskutera på övergripande chefsnivå, vi måste ta vara på hela den kunskapen som finns ute bland medarbetare. Där måste man ute på arbetsplatserna få komma med idéer. Hur kan man bedriva verksamheten effektivare? Hur kan vi göra motsvarande jobb men kanske spara lite pengar? frågar han.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".