Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Malmö/världen

Världsvan stipendiat vill göra skillnad

Publicerat fredag 22 april 2016 kl 11.18
"Jag tror att inget är omöjligt"
(8:36 min)
Hannah Stanton med sin halsduk från scouterna.
Foto: Felicia Fritthiof/Sveriges Radio Malmo

Hon reser världen över för kampen om en rättvis, jämställd och mångfaldig tillvaro för alla. 29-åriga Hannah Stanton tilldelades nyligen ett prestigefyllt stipendium för att hon visat att hon har både verktygen, kompetensen och drivkraften att göra skillnad med sitt ledarskap i samhället.

– Att jag var en bra ledare var något som jag upptäckte allt eftersom när jag insåg att jag tyckte det var viktigt att människor har det bra, att vi gör något tillsammans och att jag med mina kompetenser och mitt sätt att vara har möjlighet att bidra till det. Jag är en väldigt engagerad själ och det var jag redan när jag var liten, säger hon.

Hannah Stanton föddes i Köln i Tyskland men flyttade med sin familj till Lund när hon var 16 år. Engagerad har hon alltid varit säger hon och hennes styrka är att hon inspirerar andra och ser personer, var de befinner sig och vad de vill göra.

– Jag tror att inget är omöjligt. Får jag ett nej så provar jag något annat men det måste gå när det är viktigt.

Men Hannah Stanton har också mött motgångar, till exempel att inte bli tagen på allvar på grund av sin unga ålder.

– Ja, både ålder och kön spelar roll. Det är inte alla som är bekväma när det kommer en ung tjej med en massa åsikter. Sen beror det också på hur man lägger fram sina åsikter och där har jag kanske med åren blivit smartare. Men att komma över den här tröskeln med att det inte är en medelålders man i slips och kostym utan en ung tjej i halsduk och en färgglad kofta det är tydligen inte helt lätt.

Till vardags jobbar Hannah Stanton som kommunikationsstrateg i Lunds kommun och på TheGoals.org, ett företag som driver ett projekt som är en crowd learning-plattform, alltså en plattform där alla tillsammans kan lära sig om FN:s nya hållbarhetsmål. Dessutom är hon engagerad i den globala scoutrörelsen där hon representerar runt tio miljoner unga tjejer i FN:s korridorer.

– Det är så roligt. Senast var under kvinnokommissionen som är en årligen återkommande konferens om framförallt jämställdhet och där förde vi våra medlemmars talan. Där har jag varit två år i rad och det har varit otroligt stort och fantastiskt, säger hon.

– Framförallt vill tjejerna som jag representerar att vi ska stoppa våldet mot unga tjejer och flickor. Vi har på global nivå en kampanj som heter Stop the violence och ett utbildningsprogram för våldsprevention som heter Voices against violence som vi gör tillsammans med UN Women där jag har varit och utbildat. Det är otroligt viktigt för annars hamnar man i den här dubbla diskrimineringen, ålder och kön, och då hamnar flickorna längst ner i hierarkin.

Nu har Hannah Stanton alltså har fått stipendiet Kompassrosen på en kvarts miljon. Pengarna kommer bland annat att gå till personlig utveckling.

– Det ska bli spännande att se vilka möjligheter som finns för det här är pengar i en storlek som jag aldrig har kunnat drömma om. Jag tänker att det ska gå till utbildning som jag annars inte hade haft möjlighet att gå men också att kunna fylla på med kompetens som kan vara nyttig för att fortsätta kunna göra skillnad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".