Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Lång väntan för insemination - trots ny lag

Publicerat måndag 25 april 2016 kl 13.48
"Förstår att det finns en frustration"
(1:35 min)
En gravidmage och provrör
Den nya lagen om rätt till insemination för ensamstående kvinnor träder i kraft i dag. Foto: TT

Det kan dröja till slutet av året innan ensamstående kvinnor får möjlighet att bli inseminerade i Sverige. Detta trots den nya lagen som började gälla den första april i år.

– Först och främst väntar vi på att SKLs sjukvårdsdelegation ska fatta ett beslut som vi sedan kan anta i Skåne. Då blir det kanske svårt för oss att få upp beslutet redan i maj eftersom det bara är några dagar där emellan. I så fall får vi se om det finns någon annan möjlighet före sommaren, annars får det bli beslut i augusti, säger Anna Lena Hogerud (S) som är hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande i Skåne och även medlem av sjukvårdsdelegationen på SKL, Sveriges Kommuner och Landsting.

Redan när lagen kom den första april fick ensamstående kvinnor i Sverige veta att det skulle dröja innan den efterlängtade inseminationen. Nu står det klart att det kan ta minst ett halvår till dess. Otåligheten är stor, bekräftar Margareta Kitlinski, sektionschef på Reproduktionsmedicinskt centrum i Malmö:

– Redan när det blev tillkännagivet att lagen skulle gå igenom och att den skulle börja gälla den första april har vi haft ett väldigt stort telefontryck med intresserade kvinnor som vill ställa sig i kö. Och den dagen då lagen trädde i kraft var det samma tryckvåg av telefonsamtal, säger hon.

Men väntan blir lång för de ensamstående kvinnorna. Att SKLs sjukvårdsdelegation i bästa fall tar beslut 19-20 maj betyder att det på landstingsnivå kan dröja till efter sommaren och då kan de första inseminationerna i praktiken dröja till slutet av året.

– Det är alltid svårt att utforma en rekommendation efter en lag innan man vet hur det blir. Jag kan ju tycka att den här lagen skulle varit på plats ännu tidigare, så på det sättet kan jag förstå att det finns en frustration och en förhoppning att det här ska gå så fort som möjligt. Vi får arbeta för att det ska gå snabbt och smidigt och hoppas att vi kan få ett beslut så snabbt som möjligt, säger Anna Lena Hogerud på Region Skåne.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".