Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Skåne

Inga viten trots brister i ambulansvården

Publicerat tisdag 3 maj 2016 kl 04.23
Chef: "Viktigt att vi har en god relation"
(4:08 min)
Ambulans under utryckning. Foto: Bertil Enevåg Ericson/TT
Foto: Bertil Enevåg Ericson/TT

Region Skåne har hittills inte krävt vite från de företag som kör ambulanser i Skåne, trots att man haft rätt till det. P4 Malmöhus beräkningar visar att regionen bara under förra året och fram till i dag kunde krävt minst 6,7 miljoner kronor.

– För närvarande har vi inte slutligt krävt ut vitena. Vi har däremot pågående diskussioner hela tiden, säger Rolf Ohrlander, områdeschef för ambulans, krisberedskap, säkerhet och miljöledning.

I avtalen med de privata bolagen står det att regionen kan kräva viten, varför gör ni inte det?
–Det är inget som säger att vi inte kommer att göra det framöver, men vi har pågående diskussioner, framför allt med Falck. Vi försöker hitta lösningar, för de har en del motkrav mot oss också gällande gamla avtal. De hävdar att de haft för mycket ambulansuppdrag, som de inte fått ersättning för, och för mycket beredskap.

Enligt avtalen med Falck ambulans och Samariten ambulans har Region Skåne rätt att få 3 000 kronor vid avställningar, det vill säga varje gång en ambulans på grund av till exempel personalbrist står stilla i mer än en timme. Om den så kallade anspänningstiden vid högprioriterade larm är längre än 90 sekunder, alltså tiden från larm till utryckning, så har regionen rätt till vite på 1 000 konor.

Dialog istället för viten

Beräkningar utifrån ambulanssjukvårdens statistik visar att regionen bara under förra året och första kvartalet i år skulle kunnat kräva minst 5,5 miljoner kronor av Falck och 1,2 miljoner av Samariten. Men trots att regionen på grund av sitt svåra ekonomiska läge letar besparingar överallt, så har man ändå valt att föra dialog i stället.

– Vi kan föra den ett tag till. Det viktiga är att vi har en god relation beroende på att vi ska säkra att vi har goda leveranser under perioden, säger Rolf Ohrlander.

Ser ni att det blir bättre, när ni för den här dialogen?
–Vi kan väl se en viss förbättring när det gäller anspänningstiderna, och när det gäller avställningar kanske vi inte ser detta. Det är likartat över tid, men vi har inte haft de dramatiska avställningarna som vi såg sommaren 2014.

Vid 13 procent av alla högprioriterade larm i sydvästra och östra Skåne förra året tog det för lång tid för Falck att komma iväg. För Samariten i mellersta Skåne var det vid sju procent, och för regionens egen verksamhet i nordväst vid elva procent. Vad det gäller avställda ambulanser är det framför allt Falck som har problem. Under första kvartalet i år har företagets ambulanser vid 77 tillfällen stått stilla i mer än en timme.

Falcks nuvarande avtal startade i september 2013, och Rolf Ohrlander säger att regionen inte längre kommer att acceptera att problemen fortsätter.

– Vi har tankar på att kräva in viten från 2016 och framåt. Det har vi signalerat, så det är inte okänt för leverantörerna. Men de andra bitarna ska också lösas, och vi har ju tid på oss att få in våra pengar, säger han.

Menar du att regionen kommer att få till exempel de 6,4 miljonerna för förra året?
– Det kan jag inte svara på, men i stället ska vi i så fall ha andra tjänster. Det kan vara på det sättet, beroende på de diskussioner vi för.

Ansvaret för besluten om viten ligger på hälso- och sjukvårdsdirektören Ingrid Bengtsson-Rijavec, som hänvisat frågorna till Rolf Ohrlander. Så sent som i december gjorde regionens revisorer en granskning av hur avtal med privata entreprenörer följs upp och konstaterade då att viten inte alltid utkrävs, trots att det är möjligt. Enligt revisorerna är det problematiskt att sanktioner används på olika sätt och något regionen bör se över.

– Ja, det kan vara ett problem vad det gäller olika typer av avtal, och jag vet att det finns andra sådana här viteskrav. Det är väl något som vi behöver titta på framgent, så att vi samordnar det här på ett bättre sätt mellan olika avtalsområden, säger Rolf Ohrlander.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".