Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Mat

Nya trender i hårt skal

Publicerat måndag 9 maj 2016 kl 08.41
"Taco är typiskt fredagsmys"
(5:32 min)
Tacos. Foto:Sveriges Radio.

Taco skulle kanske kunna vara den svenska nationalrätten. På otaliga matbord och ring otaliga tv-soffor är tacon den självklara rätten till fredagsmyset. Nu kan det dock vara dags för förändring.

– All mat vi äter har sin plats och tacon passar perfekt till tillexempel fredagmyset, säger Peter Kubicek, krögaren som jobbat mycket med tacon.

Den mexicanska maten ligger väl i tiden när streetfoodtrenden växer sig allt starkare, tror Peter Kubicek. Den har många fördelar. Det går fort, är enkelt och man behöver inte jobba med de dyraste råvarorna, men kan jobba med ekologiskt och närproducerat.

Peter Kubicek har själv åkt i tacons fotspår för att ta reda på var tacons smak kommer ifrån och har kommit fram till att den taco vi äter inte är så lik ursprungstacon.

– På landsbygden i Mexico är det mycket hjärta, lever och man tänker ekonomiskt och vill använda hela djuret. Ibland smakat det lite jord, lite ruttet. Vår taco är med inspirerad av västkusten i USA, säger han.

Det viktigaste att få rätt på är enligt Peter Kubicek att brödet blir rätt.

– Det mjöl man använder för att göra det riktiga tacobrödet är gjort på annat sätt. Att man inte tar bort skalet från majsen innan den mals och det ger en helt annan smak och konsistens. Jag tror att folk kommer förstå varför detta är bättre när de smakar det, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".