Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Hammenhög

Gula blommor så långt ögat når

Publicerat tisdag 10 maj 2016 kl 15.55
”Vi har sålt raps till restauranger, och det är litet av en delikatess”
(3:18 min)
Erik Nilsson i rapsfältet
Erik Nilsson i rapsfältet. Foto: Malin Thelin/Sveriges Radio

Rapsfälten blommar för fullt just nu. Odlaren Erik Nilsson på Gunnarshögs gård utanför Hammenhög har satsat extra just på raps.

– Det började för många år sedan, min farfar var litet av en rapspionjär på Österlen. Sedan fortsatte min far som tänkte att rapsen skulle förädlas och användas som drivmedel, men det blev matolja istället, säger Erik Nilsson, Gunnarshögs gård.

Rapsen går även att äta. Det är en delikatess i Asien.

– Man äter knopparna och även blommorna. Vi har sålt till restauranger, och det är litet av en delikatess. Det är gott att steka eller förvälla eller att äta i sallad. Det smakar åt broccoli- och sparrishållet. Det är litet sött om man även får med blommorna.

Precis som olivoljan kan rapsoljan ha olika smaker.

– Det är beroende på odlingsplats och när man skördar, tidigt eller sent, säger Erik Nilsson, Gunnarshögs gård.

 


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".