Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Lund

ESS-forskare nekas skattelättnader

Publicerat onsdag 11 maj 2016 kl 04.16
"Det här är tufft"
(3:22 min)
Den stora forskningsanläggningen ESS som byggs i Lund. Foto: ESS
1 av 2
Foto: ESS.

Ett flertal forskare som rekryterats till forskningsanläggningen ESS i Lund har inte beviljats de skattelättnader de blivit lovade. Och det kan göra det svårt att hitta rätt forskare.

– Det här är tufft. För nu närmar vi oss de riktigt avgörande delarna av konstruktionerna, och det är då vi verkligen behöver den här typen av expertkunskaper på en rad områden, säger Pia Kinhult, strategisk rådgivare på ESS.

När slaget om forskningsanläggningen ESS pågick erbjöd den dåvarande regeringen totalt skattefrihet för både byggandet och själva verksamheten för att öka chanserna för att den skulle placeras i Lund. Regeringens drag visade sig vara effektivt och blev en av anledningarna till varför anläggningen placerades i Sverige.

Men regeringens trumfkort har nu stött på problem. Ett flertal forskare och experter har nekats de skattelättnader de blivit utlovade.

Enligt Pia Kinhult sätter detta stora käppar i hjulen inte bara för de rekryteringar man genomfört hittills utan också de som behövs framöver.

– Det är väldigt få individer som besitter de fackkunskaper och har den erfarenhet vi behöver. Det blir problem när det tar flera månader innan vi får veta om vi får hit den personen på vettiga villkor och dessutom ibland får ett nej då man anser att beskrivningen av kompetensen är lite för allmänt skriven, säger Pia Kinhult.

– Jag vet inte om vi kanske kan få en bättre dialog med myndigheten eller vad vi ska göra för att nå lite längre fram och få den förståelsen.

Närmare ett 20-tal ärenden om nekade skattelättnader har överklagats till Förvaltningsrätten i Stockholm, men där har samtliga utom en fått avslag.

En del anställda har bosatt sig i Danmark då man där har betydligt generösare regelverk. Men Danmark som bostadsort är ett alternativ som passar långtifrån alla. Lösningen fungerar exempelvis inte för utomeuropeiska forskare och experter, dessutom har pendlingen blivit ett stort problem efter införandet av gränskontrollerna.

Enligt Pia Kinhult har man haft ett antal informella möten med politiker i hopp om att kunna lösa problemet, men detta utan resultat.

Att höja lönerna för att kompensera inkomstbortfallet är inte heller ett alternativ, då det inte ryms i forskningsanläggningens budget.

– Å ena sidan har vi det absolut mest spännande du kan hålla på med just nu i den här branschen, men å andra sidan måste det vara på villkor som de här personerna klarar av att hantera. De har kanske också en familj att ta hand om.

– Det är inte lätt att säga till någon att nu förstör vi din pensionsplan och du kommer att ha det riktigt tufft om 20 år. Det är inte lätt även om du har ett sådant väldigt spännande projekt att locka med, framhåller Pia Kinhult.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".