Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Malmö

Luftvapen och slangbellor drar upp skottstatistiken

Publicerat måndag 16 maj 2016 kl 11.06
"Vi räknar inte skottlossningar utan skjutningar"
(6:02 min)
Skotthål på ett av Aq-va-kuls fönster.

Många av de över hundra skjutningar som skedde i Malmö förra året orsakades i själva verket av luftvapen, stenskott eller slangbellor. I Stockholm och Göteborg hade samma händelser inte klassats som skjutningar men Malmöpolisen anser att det är viktigt att få med samtliga händelser.

– Vi räknar inte skottlossningar utan skjutningar. I alla de fall där vi misstänker att det har varit en skjutning så vill vi undersöka det och då kommer det med i vår statistik, säger Mats Karlsson, biträdande områdeschef i Malmö, och fortsätter:

– I Stockholm och Göteborg är polisen snävare i sin bedömning. De väljer att bara ta med bekräftade fall, vi tar med obekräftade fall och sållar bort efter hand. Den andra delen är att vi tycker att det är viktigt att få med de skjutningar som är med luftvapen. Vi vet att i många av de rån och hot som sker, både personrån och butiksrån, där man använder någon form av vapen så är det faktiskt olika typer av luftvapen som ser ut som riktiga vapen.

Vad kan det här få för följd för Malmö, att antalet skottlossningar räknas som många fler än på andra ställen?

– Det vi har tryckt på hela tiden i media, till politiker och till våra samverkanspartners är att det inte går att jämföra i nuläget. Vi har valt den här metodiken eftersom vi tycker att det är viktigare för oss så att vi kan arbeta med de riktiga problemen och inte att det ska se bra ut. Sedan är det viktigt att kunna jämföra så att vi kommer ju att arbeta på samma sätt snart. Men vi har tyckt att vi vill ha med den breda problematiken, inte bara skottlossningar med krutvapen utan alla typer av skjutningar.

Ger det en rättvis bild av Malmö?

– Det enda som kan närma sig att det ska vara rätt är ju att vi gör på samma sätt och det kommer vi att göra. Vi har tagit fram ett utkast så det kommer att bli en gemensam definition. Vi kommer att börja använda den definition som i nuläget finns i Stockholm med någon liten förändring, sedan kommer vi att fortsätta att följa skjutningsproblematiken med luftvapen för vi anser att det behövs men det kommer vi att göra vid sidan om.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".