Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Det försvunna arvet

Del 1: Vart tog arvet vägen?

Publicerat onsdag 18 maj 2016 kl 04.00
"Det är skandalöst om pengarna bara skulle försvinna"
(5:27 min)
Arne och Inga Lundberg
Makarna Arne och Inga Lundberg var gifta i 60 år. Foto: Privat

Den välkände Malmöpolitikern Arne Lundberg testamenterade, tillsammans med sin hustru, bort två tredjedelar av sin gemensamma förmögenhet. Enligt makarnas vilja skulle därmed 2,6 miljoner kronor komma ungdomar och föreningar till del. Än i dag, sju år efter änkans död, har emellertid inte deras önskan uppfyllts.

I sextio år levde de vid varandras sida. Arne och Inga Lundberg gifte sig på 1940-talet. Medan maken gjorde politisk karriär skötte Inga Lundberg om hemmet. Hon såg till att Arne kunde gå till jobbet i väl strukna skjortor och lägga sin energi på annat än hemarbete.

Kort efter att Arne Lundberg gick bort 2002, flyttades änkan Inga Lundberg till ett äldreboende. Där skulle hon leva i ytterligare sju år innan hon avled, två veckor före sin 90-årsdag 2009.

Varma minnen

Vi möter upp två av makarna Lundbergs anhöriga i en lägenhet på Teknikergatan i Malmö. Lars G Nilsson var systerson till Inga Lundberg. Han minns sin moster väl.

– Snälla, omtänksamma, generösa. Ja, de ville gott åt alla människor.

För systersonen Lars G Nilsson var makarna Lundberg som två extra föräldrar. Varken Inga eller Arne Lundberg fick några egna barn. Kanske föll det sig därför naturligt att deras band till syskon och syskonbarn blev så starka. Liksom deras omtanke för unga i allmänhet.

De sista åren hade Inga Lundbergs svåger, Ingvar och hans hustru Ethel tät kontakt med både Arne och Inga Lundberg.

– De hade ju hemtjänst och kunde trycka på larmknappen så de kom, men de tog telefonen och ringde Ethel i stället, säger Ingvar Nilsson.

Inrättade fond

Han tar fram makarnas testamente. Enligt det ville Arne och Inga Lundberg att deras förmögenhet till största delen skulle gå till en stipendiefond i deras namn. Systersonen Lars G Nilsson, som var med vid bouppteckningen, känner väl till parets intentioner. Han har försökt kolla upp vad som skett i efterhand.

Jag har sökt på Arne och Inga Lundbergs fond på nätet och där dyker inte upp något.

– Där är bara någon uppe i Filipstad med samma namn, fortsätter Lars G Nilsson.

Stipendiefonden som systersonen Lars G Nilsson letat efter är den som makarna Lundberg redan 1992 bestämde skulle skapas efter deras död. Enligt deras sista önskan skulle två tredjedelar av deras förmögenhet på detta vis gå tillbaka till Malmöborna. När allt var sammanräknat efter Inga Lundbergs död 2009, innebar det, i rena pengar 2,6 miljoner kronor.

– Det gjordes ju för att Arnes namn skulle leva. Jag anser det att det var viktigare än själva ändamålet med fonden, att hans namn kunde leva i fortsättningen, säger Ingvar Nilsson.

Och vilket namn tror du han värnade om i det fallet?

– Arne Lundberg som fullmäktiges ordförande bland annat.

Lång tjänstgöring

När Arne Lundberg gick bort skickade Tidningarnas Telegrambyrå ut hans dödsruna. I Sydsvenskan skrevs att han, genom sin politiska gärning, lämnat outplånliga spår. I fyra mandatperioder tjänstgjorde han som kommunfullmäktiges ordförande i Malmö.

Han var inblandad i flera historiska beslut. Bland annat drev han på ett förverkligande av Sturups flygplats, han skapade förutsättningar för Yttre ringvägen och kämpade för bygget av Barsebäcks kärnkraftverk.

Förre kommunalrådet Ilmar Reepalu, arbetade som arkitekt, och hade inte ens påbörjat sin egna politiska bana när han, på 1970-talet stiftade bekantskap med Arne Lundberg.

– Jag uppfattar honom som en väldigt engagerad och varm människa. En helnykterist, sådär som den äldre generationen var som brann för samhället. Han kom väl själv från Oxie tror jag och kom väl från enkla förhållanden där också, säger Ilmar Reepalu.

Percy Liedholm, en annan av Malmös historiska ledare, har liksom Ilmar Reepalu, bara gott att säga om Arne Lundberg.

– Arne Lundberg var en väldigt reko man och trevlig person på alla sätt och vis. Han var inte den konflikternas man. Han var mer en representant för det man kallade Malmöandan, säger Percy Liedholm.

Men minnet av Arne Lundberg tycks ha falnat.

Flera miljoner försvunna

P4 Malmöhus kan i dag avslöja att den stipendiefond som makarna ville skulle inrättas efter deras död, aldrig har bildats. Sju år efter änkan Inga Lundbergs bortgång är de 2,6 miljonerna någon annanstans än avsett.

Vem använder de pengarna? Ska de bara försvinna? Det är ju skandalöst om de bara skulle försvinna.

Ilmar Reepalu, partikollega med Arne Lundberg, menar att det är oerhört viktigt att pengarna kommer till rätta.

– Det är inte stora pengar, men det har en väldigt stark symbolisk effekt. En människa som lämnar sina kvarlåtenskaper efter sin död för att det ska gå till ett sådant här ändamål, så är det oerhört viktigt att det gör det.

Lurade släktingar

När vi berättar för släktingarna Ingvar Nilsson och Lars G Nilsson att arvsskillnaden avseende stipendiefonden aldrig genomförts blir de chockade.

I dag förstår systersonen Lars G Nilsson varför han aldrig hittat Lundbergs stipendiefond, när han sökt efter den på nätet.

– Så därför har jag trott att den här fonden har gått in i någon gemensam fond, eftersom beloppet är relativt litet för en stiftelse, säger han.

I dag känner han sig lurad.

– Ja, det är nästan pinsamt när man tror att det här sker i god tro, men så är tydligen inte världen i dag. Det finns tydligen människor som utnyttjar situationer, säger Lars G Nilsson.


Vet du mer? Kontakta P4 Malmöhus reporter Daniel Persson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".