Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Malmö

Hyrcykelparkering får kritik

Publicerat tisdag 17 maj 2016 kl 15.58
”Huvudlöst att ta bort fyra parkeringsplatser framför butiken”
(4:02 min)
Daniel Pergement, en av de anställda på Nisses Herrmode visar upp platsen där parkeringarna tidigare fanns.
Daniel Pergement, en av de anställda på Nisses Herrmode visar upp platsen där parkeringarna tidigare fanns. Foto: Cecilia Ekman/Sveriges Radio

Det är inte alla som är nöjda med de 50 nya hyrcykelstationerna. Flera butiksägare och ett antal boende i Turning Torso är inte nöjda med valet av placering för flera av de nya stationerna.

– Om man väljer att lägga en station framför hela vår butik, som täcker ungefär 18 meter, då blir vi direkt drabbade av detta, säger Philip Perlman på Östergatan.

Philip Perlman har varit kritisk till placeringen av hyrcykelstationen precis utanför butiken enda sedan han fick reda på placeringen i januari, sedan dess har han försökt föra en dialog med gatukontoret men han tycker inte att de har tagit hans kritik på allvar.

– Den 8 januari var det någon som kom hit och satte upp en skylt om parkeringsförbud. Det är inte helt ovanligt att det händer när man till exempel behöver lägga nya rör, så jag frågade vad som var på gång och fick då svaret att jag fick ta upp det med gatukontoret men det var lättare sagt än gjort.

Philip Perlman berättar att han under en lång period försökte begära ut handlingar och föra en dialog med gatukontoret men att han möttes av ett starkt motstånd.

 Det var svårt att få ut någon information om varför placeringen blev just där. I undersökningen som jag tog del av stod det att både Caroli och Drottningtorget fanns som förslag men sedan hamnade ändå stationen på Östergatan som inte ens nämns i undersökningen, säger Philip Perlman.

Det är inte bara Philip Perlman som varit kritiskt mot placeringarna av stationerna. Stationen vid Turning Torso har fått klagomål från boende och det samma gäller andra boende och butiker runt stationen vid Östergatan.

Men Milan Obradovic (S) på gatukontoret tror ändå butikerna i framtiden kommer vara nöjda med cykelstationerna

Jag kan förstå att man först tänker att det är tråkigt att man blir av med parkeringsplatserna men cykelstationerna kommer generera mycket mera folk i området, eftersom cyklarna måste tillbaka inom en timma kommer det vara en hel del folk runt stationen, säger Milan Obradovic.

Philip Perlman är besviken över att ni inte kontaktade honom och de andra butiksägarna i förväg och hade en dialog med dem om de stationsplaceringen, kan du förstå det?

 Vi har helt klart brustit där och det kan jag bara beklaga, givetvis borde vi haft en dialog med dom innan och informerat om att stationen skulle placerats där.

 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".