Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det försvunna arvet

Del 3: Miljonerna saknas – men juristen försvarar sin roll

Publicerat torsdag 19 maj 2016 kl 05.03
"Har fortskridit som det ska göra"
(5:27 min)
Arne och Inga Lundberg
Arne och Inga Lundberg. Foto: Privat.

Sju år har juristen Lars Åkesson haft på sig att se till att 2,6 miljoner kronor från ett dödsbo hamnar i en nyinrättad stipendiefond. Men trots det har han än i dag inte lyckats prestera någon fond. Nu förklarar han varför.

Testamentsexekutorn Lars Åkesson menar att han gjorde vad han skulle, när han blev ombedd att starta en stipendiefond i Arne och Inga Lundbergs fall. 2014 kontaktade en av hans anställda Malmö stad i ärendet.

Att det sedan blev liggande utan åtgärd menar Åkesson är Malmö stads fel.

Tomas Bärring, chefsjurist vid Malmö stad, bekräftar att man hade kontakt med testamentsexekutorn för två år sedan.

– Vi kunde ha hanterat det här på ett bättre sätt. Det kan jag öppet erkänna från kommunens sida, säger han.

Det var efter att Verner Thorsen, som tidigare varit god man åt Inga Lundberg, slagit larm och kontaktat såväl kommunen som testamentsexekutorn som kontakten skedde.

Men trots att Thorsen ifrågasatt att inget hänt, ledde hans anmärkning inte till att någon fond skapades.

Kommunen tog inget formellt beslut om att åta sig ansvaret för pengarna. Och testamentsexekutor Lars Åkesson brydde sig inte heller om att följa upp vad kommunen tyckte eller söka alternativa vägar för stipendiefonden.

Kan det vara så att ingen har något intresse av att ta hand om de 2,6 miljoner kronor som det handlar om?

Enligt Tomas Bärring är så inte fallet.

– Jag kan nog säga att från stadens sida finns det inte alls sådana tankar att motarbeta detta.

– Här har vi ett par som har velat få till stånd den här stiftelsen, dessutom var Arne Lundberg en framträdande politiker i Malmö stad under lång tid. Därvid finns en koppling till staden.

Hur ser du på det faktum att det gått sju år sedan den sista i paret gått bort och än finns ingen fond inrättad?

– Jag kan i alla fall säga så att jag beklagar att den här tiden som staden haft frågan hos sig har tagit så lång tid, säger Tomas Bärring.

– Men det är ändå viktigt att konstatera att ansvaret för staden kommer först till stånd när man bestämmer sig att man vill förvalta egendomen på det sätt som testamentet säger. Innan dess ligger ansvaret hos den som har medlen idag.

Därmed har det blivit dags för ett återbesök hos testamentsexekutor Lars Åkesson.

När vi talade över telefon berättade han att det delvis var kommunens fel att inget hänt i arvsfrågan. Kan han, när vi nu ses, utveckla vidare vilka ansträngningar han själv gjort för att stipendiefonden ska komma till stånd?

Ganska snart visar han sig, om möjligt, mindre talför än när vi pratats vid över telefon. Lars Åkesson inleder med att motivera sin tystnad med sekretess.

– Det som är offentligt är ju bouppteckningen och testamentet. Där kan man läsa och se vad som ska göras.

– Tittar man på det så här, har det ju inte hänt så mycket under vägen, sett utifrån. Jag lyder tyvärr under sekretess om vad som hänt under tiden. Men det har inte bara legat i lådan hela vägen.

Han säger sig förstå att det är svårt som journalist att avgöra om det han säger är sant.

– Det är ju lite kryptiskt, naturligtvis, svarar han. Och tyvärr måste det vara det. Du sitter som journalist, det jag säger till dig det kan du gå ut och skriva i media. Och det är inte säkert att man vill att det ska synas i medier. Eller hur? Det hoppas jag att du har förståelse för.

Lars Åkesson berättar att testamentets vilja kommer att uppfyllas. Och att pengarna - de 2,6 miljoner kronor som skulle gå till ändamålet - fortfarande är orörda.

Det finns ju andra personer här, som hade gått in och fått de här pengarna om testamentet inte hade förelegat. Har de på något sätt hört av sig till dig längs vägens gång?

- Nej, det har de inte gjort, svarar Lars Åkesson. Och... Nej, nu är jag inne på sekretess igen.

Lars Åkesson berättar att han anser det ligga i en testamentsexekutors roll att vara ansvarsfull och seriös.

Hur tycker du att du har skött den rollen?

- Med tanke på allt det som jag inte, av sekretess får lov att säga till dig, tycker jag inte att det har missköts på något vis. Utan att det har fortskridit som det ska göra.

Åkesson berättar att dödsboet fortfarande lever. Och att det står som ägare bakom pengarna. Liksom att han, som exekutor årligen deklarerat tillgången för Skatteverket.

Så du deklarerar fortfarande varje år för dödsboet?

- Ja, det ska jag göra, svarar Lars Åkesson.

Ska göra, ja. Men gör du det också?

- Jag kommer inte ihåg exakt, men ska det in en deklaration så gör vi den. Helt klart.


I nästa del kollar vi upp denna uppgift mot Skatteverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".