Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Det försvunna arvet

Del 4: Anhöriga ska gå till botten med arvet

Publicerat torsdag 19 maj 2016 kl 10.58
"Nu får vi ta tag i det här"
(3:39 min)
Limhamns kyrka
I minneslunden bakom Limhamns kyrka vilar i dag makarna Arne och Inga Lundberg. Foto: Stig-Åke Jönsson/TT

Testamentsexekutor Lars Åkesson hävdar att dödsboet efter Inga Lundberg lever och har deklarerats för årligen sedan hennes död 2009. Men stämmer uppgiften?

Ett försvunnet arv på 2,6 miljoner kronor.

En chefsjurist vid Malmö stad som efterklokt hävdar att de borde ha agerat annorlunda för att säkra pengarna.

Och en testamentsexekutor som hävdar att han, enligt konstens alla regler fortfarande deklarerar för miljonerna, trots att det gått sju år sedan Inga Lundbergs bortgång.

Alla svenskar och juridiska personer måste, så länge de har tillgångar, deklarera dessa medel. När vi träffade testamentsexekutorn Lars Åkesson på hans kontor i centrala Malmö beklagade han att arvskiftet rörande den stipendiefond som skulle startats hade dröjt. Men han betonade samtidigt att han hela tiden deklarerat för miljonerna.

Vi ringer upp Skatteupplysningen och ber om uppgifter relaterade till Inga Lundbergs personnummer:

– Hon verkar inte har varit skatteregistrerad de senaste åren, säger den som svarar.

Enligt Skatteverkets uppgifter är 2009 det sista året som deklarerats för Inga Lundberg – det vill säga samma år som hon avled.

– Man ska egentligen ha ett dödsbonummer, ett annat nummer som blir som ett organisationsnummer. När det gått så lång tid räknas det väl som en juridisk person, säger den anställde vid Skatteverket.

Men inte heller något sådant nummer finns relaterat till Inga Lundberg.
Ursprungsfrågan är därmed åter aktualiserad.

Var, rent juridiskt, finns de 2,6 miljoner kronor som makarnas Lundberg före sin död önskade skulle till en nyinrättad stipendiefond i Malmö.

Samma fond som testamentsexekutor Lars Åkesson haft sju år på sig att förverkliga.

Som journalister har vi ingen befogenhet att följa pengar efter ett arvskifte. Den insynen har inte ens Skatteverket, uppger Ingegerd Widell, verksamhetsutvecklare på Skatteverkets huvudkontor.

– Vi har ju säkert sett testamentet, men om den döde får sin sista vilja fram det är inget som vi ska ta reda på och undersöka.

Vi tycks inte komma mycket längre i vår granskning om det försvunna arvet.

I grusgångarna på Limhamns kyrkogård går en person som bestämt sig för att ta tag i saken.

Systersonen Lars G Nilsson berättar att han, efter P4 Malmöhus avslöjande, tänker göra allt i sin makt för att se till att återstoden av arvet, till slut, ska komma till det syfte som Inga och Arne Lundberg en gång avsåg.

Det är för djäkligt att det får gå till på det här viset, men nu får vi ta tag i det här så det kommer i dagen vad som har hänt.

– Vi har jurister i familjen så vi ska nog hjälpa till med det, fortsätter Lars G Nilsson.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".