Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Öresund

Skattjakt i Danmark har gett miljoner

Publicerat fredag 20 maj 2016 kl 04.26
"Visat sig vara mycket effektfullt"
(1:54 min)
Gågata Köpenhamn Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT
Vimmel på Strøget i Köpenhamn. Foto: Staffan Löwstedt/TT.

En specialgrupp på fyra personer på Skatteverket i Malmö har under 2015 lyckats få in 65 miljoner kronor till den svenska skattekistan genom att söka upp styrelsemedlemmar i svenska företag som bor í Danmark.

Styrelsemedlemmarna har sedan krävts personligen på uteblivna skattepengar.

– De flesta redovisar och betalar som de ska. Men det som har kommit som en stor överraskning för många folkbokförda i Danmark är det här svenska företrädaransvaret: För det är inte alls samma i Danmark, säger Karsten Olsen som är processförare och arbetar i gruppen.

Nyligen fick styrelsemedlemmar i ett numera konkurrsdrabbat leksaksföretag som varit verksamt ibland annat Malmö en nota på drygt 6,5 miljoner att betala till Skatteverket. Samtliga i styrelsen är bosatta i Danmark och har nu alltså blivit personligt betalningsskyldiga för aktiebolagets skatteskulder, vilket alltså kallas för företrädaransvar.

Kort sammanfattat innebär det att företrädare för ett aktiebolag kan bli ansvariga för bolagets skatteskulder om de med medvetet eller till följd av grovt slarv inte betalat in skatt. Och det är just denna information som i många fall räcker för att få bolagen att betala, menar Karsten Olsen på Skatteverket.

– När förfallodagen för skatteinbetalningen är överskriden med stora belopp skickar vi ett brev till styrelsen att det är bäst att bolaget betalar in det här annars kan det bli tal om personligt ansvar.

– Och det har visat sig vara mycket effektfullt.

Ärendet med leksaksföretaget är unikt då det rör sig om ett så pass högt betalningskrav, normalt brukar summorna ligga på ungefär en halv miljon kronor.

Men det företaget är inte ensamt.

– Vi skickade 120 sådana brev med ett snittkrav på 500 000 kronor. Av det kom ungefär hälften in direkt, ungefär 30 miljoner och resterande har gått vidare i systemet.

– Vi har också gjort ett 30-tal överenskommelser, det vill säga att vi under visa omständigheter kan acceptera ett lägre belopp om betalningen görs omgående, säger Karsten Olsen om specialgruppens resultat för 2015.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".