Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Lund

Förskola under lupp efter flera anmälningar

Publicerat fredag 20 maj 2016 kl 15.59
Skolinspektionen: ”Vi kommer att ha en riktad tillsyn av förskolan"
(3:32 min)
Förskolan  Forsbergs minne
Förskolan Forsbergs minne. Foto: Daniel Persson/Sveriges Radio

Sedan årsskiftet har Skolinspektionen fått in åtta anmälningar mot förskolan Forsbergs minne i Lund. Som en följd genomförde myndigheten i går, torsdag, ett oanmält besök av verksamheten.

– Vi gjorde observationer i barngrupp bland annat och såg hur förmiddagen såg ut för barn på ett par olika ställen, säger Maria Kärrman, enhetschef vid Skolinspektionen.

Den kommunala förskolan Forsbergs minne är satt under Skolinspektionens lupp.

Bakgrunden är att en rad anmälningar som gjorts från föräldrar som har barn i verksamheten.

Bland problem som lyfts fram nämns en chefskarusell, tunga besparingskrav och att flera nyckelpersoner slutat bara det senaste halvåret.

Enligt föräldrar är problemen särskilt svåra på två av förskolans sex avdelningar. I den turbulens som varit beskriver flera föräldrar att deras barn förändrats.

Marianne Ainalem har sedan 1,5 år tillbaka sin son på förskolan. Hon är en av föräldrarna som har anmält förskolan till Skolinspektionen.

– När man har hämtat sina barn har man fått höra att allt gått bra. Sedan, på kvällen, har barnen berättat de mest förfärliga incidenter. Då tänker man: varför har jag som förälder inte fått reda på det här.

Tove Havstad, som har sitt barn på förskolebussen, berättar att saker började gå fel i slutet av förra året. Trots att hon, och flera med henne, påtalat problemen, har ledningen varit ointresserad av att ta tag i problemen, berättar hon.

– Vi föräldrar som begär hjälp för våra barn som mår dåligt, kan inte få den. Måste förlita sig på att cheferna tar in hjälp, men om de nu är i förnekande, trots allt vi sett och upplevt, då är det helt omöjligt för oss föräldrar att göra något annat än att bryta förskola och det är ett stort problem.

Marianne Ainalem är lättad över att Skolinspektionen nu uppmärksammat problemet, och berättar att hon märkt att hennes son förändrats de senaste månaderna.

– Det finns morgnar när barnen sagt att de inte vill gå till förskolan, ändå har man tvingats iväg barnen, men när man förstått att det var mycket värre än vad jag trodde, så självklart blir man bedrövad att man utsatt sina barn för det här.

Barnskötare Lena Nilsson var tills nyligen arbetsplatsombud för fackförbundet Kommunal på förskolan. Hon bekräftar för P4 Malmöhus att det varit problem på förskolan på sistone.

– Jättetråkigt att hela förskolan råkar illa ut av detta. Vi är en bra förskola. Jag tycker det är himla synd om hela det ryktet ska gå i graven med detta.

P4 Malmöhus har under dagen sökt ansvariga chefer för en kommentar, men samtliga sitter i möten.

Annika Henning, pressansvarig för Lunds kommun, säger dock i en kommentar att kommunen välkomnar granskningen.

– Vi kommer att utreda vad som hänt, både den senaste incidenten och det utbredda missnöjet och försöka gå till grunden med det och utifrån det ta fram åtgärder så fort det bara går.

Enligt Maria Kärrman, vid Skolinspektionen är det ovanligt att myndigheten gör den typen av besök som man nu gjort på Forsbergs minne.

Och efter besöket väntar nu nya åtgärder från Skolinspektionens sida.

– Vi har en uppfattning om att det är så pass allvarligt, det som vi såg på förskolan och det som ju också då delvis stämmer överens om det som vårdnadshavare angivit. Vi kommer att ha en riktad tillsyn av förskolan och vi har en dialog med huvudmannen, säger hon.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".