Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Helsingborg

Narkossköterskor kan förkasta miljonbud

Publicerat tisdag 24 maj 2016 kl 04.39
Chef: Gott hopp om att nå en överenskommelse
(3:26 min)
Brita Winsa, divisionschef vid Helsingborgs lasarett. Foto: Andreas Örwall Lovén/Sveriges Radio.
Divisionschef Brita Winsa. Foto: Andreas Örwall Lovén/Sveriges Radio.

För att lösa situationen med personalflykt och missnöje bland narkossjuksköterskorna på Helsingborgs lasarett har ledningen lagt fram ett nytt förslag. Men om det nya budet kan leda till en lösning är osäkert.

På grund av missnöje med möjligheter till återhämtning och lön saknas 17 narkossjuksköterskor på Helsingborgs lasarett, något som lett till att drygt 40 operationer ställs in varje vecka.

Nu har arbetsgivaren alltså lagt fram ett förslag som man hoppas ska lösa situationen. Det handlar om en satsning på minst 3,3 miljoner kronor, berättar divisionschef Brita Winsa.

– Vi satsar alltså en hel del pengar i det här förslaget som innebär att man kan gå ner i tid och få möjlighet till återhämtning. Jag har gott hopp om att nå en överenskommelse.

Om förslaget går igenom hoppas Brita Winsa på att man ska kunna börja beta av i de operationsköer som blivit följden av personalflykten.

– Det är otroligt olyckligt, det är därför vi är angelägna att komma till en lösning så att vi kan få upp operationsantalet igen.

Narkos- och operationssköterskorna har fram till klockan 16 i dag, tisdag, på sig att anta eller förkasta förslaget. Narkossköterskan Martin Jönsson säger att många är tveksamma. Förslaget innebär förvisso kortare arbetstid men mer arbete på kväll och helger. Man vill även ha lönepåslag.

– Vi tycker inte att vi får gehör för arbetstiden och den ersättning vi anser oss vara berättigade till.

– Vi vill ha en kompensation och då jämför vi oss med de bemanningssköterskor som man tagit in och som lyfter en högre ersättning än den fasta personalen, säger han.

Sköterskorna vill enligt Martin Jönsson ha ett lönepåslag på 3000 kronor i månaden, för att närma sig den ersättning som inhyrd personal får. I den frågan ska ledningen med Brita Winsa i spetsen, vars division dras med underskott, ha sagt blankt nej.

Socialdemokraten Yvonne Augustin, ordförande för sjukhusområden Sund, förklarar dilemmat med kostsamma löneökningar för specifika yrkeskategorier.

– Varje procent vi höjer sjuksköterskornas lön i Region Skåne kostar 70 miljoner kronor. Det är ganska mycket pengar.

– Man vill från sjuksköterskehåll inte ha en procent, utan mer. Med de resurser vi har skulle det innebära att andra personalgrupper får stå tillbaka och det är en situation vi inte kan sätta oss i, framhåller hon.

Yvonne Augustin säger att det skulle kräva ökade resurser till vården.

– Det kräver en skattehöjning i så fall.

Narkossköterskan Martin Jönsson anser inte att man låter särintressen råda när man lägger fram sina krav, utan tvärtom att man tar ansvar.

– Vi kan inte bemöta siffran på 70 miljoner kronor. Det är inget vi vet något om. Det stora problemet är att man inte kan rekrytera till de vakanta tjänster som finns i dag.

Om ni förkastar förslaget, vad händer då?

– Risken är att fler väljer att byta arbetsplats. Det är det stora orosmomentet. Givetvis oroar jag mig också speciellt för patienter som får sina operationer strukna eller flyttade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".