Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Skåne

Fler flexibla i vården ska minska inhyrning

Publicerat onsdag 25 maj 2016 kl 04.25
Sjuksköterska: Man kan se oss som tiokampare
(4:02 min)
Dan Sundman, sjuksköterska i resursteamet på Skånes universitetssjukhus. Foto: Petra Haupt/Sveriges Radio.
Den här dagen jobbar sjuksköterskan Dan Sundman på kärlavdelning 10 på SUS i Malmö. Foto: Petra Haupt/Sveriges Radio.

För att minska beroendet av bemanningsbolag vill Region Skåne satsa mer på egna personalpooler. Personer som lockas av att jobba flexibelt ska på så sätt ändå kunna vara anställda av regionen.

Skånes universitetssjukhus har redan ett internt resursteam, som startade 1997.

– Vi får oftast bokningen dagen innan. Ibland kan det vara ortopedi, ibland kardiologi och ibland akuten. Det kan också vara någon mottagning som har behov av oss. Sedan är det dag, kväll eller natt som gäller, och så rullar det på, säger Dan Sundman, som jobbat i resursteamet på SUS i 15 år.

Men betyder det att du kan vara på fem olika arbetsplatser under en arbetsvecka?

– Ja, det kan till och med vara sex eller sju, om det vill sig riktigt bra.

– Det är spännande och en utmaning att göra lite olika saker. Man blir som en generalist, eller som friidrottare kan man kanske se oss som tiokampare.

Dan Sundman var tidigare på infektionskliniken i Malmö men lockades bland annat av omväxlingen i resursteamet, som har närmare hundra tillsvidareanställda undersköterskor, medicinska sekreterare och sjuksköterskor. Oftast handlar det om att täcka upp vid kortare frånvaro, men vid vårdplatsbrist kan uppdraget bli att bemanna nyöppnade platser.

– För min del var det också var man är i livet, och jag behövde kunna planera min tid bättre. Vi lägger vårt schema själv, vilket underlättar på privatplanet, säger Dan Sundman.

Hur är lönen, om du jämför med att ha en vanlig sjukskötersketjänst på sjukhuset?

– Jag tror nog att lönen ligger som en väldigt erfaren sjuksköterska plus ob-tillägg. Vi prövas ju rätt så hårt. Det är inte så lätt att gå från en hjärtintensiv avdelning och jobba natt - det är ett stort ansvar - för att nästa dag kanske vara på en ortopedisk avdelning.

Personalnämnden i Region Skåne ska nu besluta om att ta fram en gemensam modell för interna resursteam. Nämndens ordförande Märta Stenevi (MP) säger att det är önskvärt att fler förvaltningar bygger upp bemanningspooler.

– Ja, det är det absolut, för vi ser ett behov av att erbjuda den formen av anställning för personalen. En av anledningarna till att man söker sig till bemanningsföretag är just möjligheten att styra sin arbetstid på ett annat sätt, men också att kunna gå in och ta enskilda pass eller längre sammanhängande perioder på en avdelning, säger hon.

Förhoppningen är att kunna minska beroendet av externa bemanningsbolag, som ökat kraftigt. Förra året ökade kostnaderna med nästan 60 procent i regionen jämfört med året före, och störst var ökningen för sjuksköterskor.

Sjuksköterskan Dan Sundman säger att han såklart har funderat på vanliga bemanningsbolag men att han uppskattar att ha sin chef nära och att arbetet är välorganiserat. Enligt Märta Stenevi är egna pooler också en stor fördel för vården.

– Man blir väldigt rutinerad just som resurs på det sättet att man kan gå in och ut i verksamheter.

– Det är en ganska speciell kompetens att kunna göra det, och kan man vårda och vidareutveckla den kompetensen, så får vi väldigt starka resursteam som kan gå in där det krävs vid tillfälligare uppdrag, säger hon.

Resursteamen vänder sig i första hand till erfaren personal, och målet är att på sikt även få in läkare. Ambitionen är också ett något högre löneläge än vid vanliga anställningar, eftersom arbetssituationen är så speciell.

Sjuksköterskan Dan Sundman har just den här dagen hamnat på kärlavdelning 10 i Malmö och beskriver hur det var att komma dit på morgonen.

- Det var underbart. Jag gick elev här 1994, så det är en del kvar i personalen som jag känner. Det var ett kärt återseende. Men visst, man får tänka till lite extra, för det är avancerad kirurgi som försiggår på denna avdelning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".