Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Skåne

Kortare utredningstider vid misstänkt cancer

Publicerat fredag 27 maj 2016 kl 04.25
Sjukvårdspolitiker: "Verksamheterna har gjort ett fantastiskt arbete"
(1:55 min)
Anna Lena Hogerud (S), ordförande i Region Skånes hälso- och sjukvårdsnämnd Foto: Karin Olsson-Bendix/Sveriges Radio
Anna Lena Hogerud Foto: Karin Olsson-Bendix/Sveriges Radio

Utredningstiderna i Skåne har kortats för alla de nio cancerformer, där standardiserade vårdförlopp började införas i september förra året. Vården i Skåne är också bra på att använda vårdförloppen vid misstänkt cancer.

– Vi ser att det har gått bra i Skåne, och att det är flera skåningar som genomgått en utredning med det nya, snabbare förloppet. Vi ser också att Skåne står sig bra i förhållande till resten av landet, säger Anna-Lena Hogerud (S), ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden.

Skåne har kommit igång bäst i landet med användandet av de standardiserade vårdförloppen. Hittills har 4 000 patienter med misstänkt cancer utretts enligt mallen, och hos ungefär 800 av dem konstaterades cancer.

– Jag tror att det beror på att man har gjort ett fantastiskt arbete i verksamheterna med att införa den här metoden, och att man har arbetat med att ha kontaktsjuksköterskor. Man har också öppnat fler diagnostiska centra i hela Skåne, säger Anna-Lena Hogerud.

För samtliga nio cancerformer har också utredningstiderna kortats.

– Varje dag räknas, särskilt om man går och funderar på om man har drabbats av cancer. Om man då kan få en nästan halverad utredningstid, så innebär det också att man snabbare får besked om vilken behandling man behöver, säger Anna-Lena Hogerud.

För tjocktarmscancer nås redan det nationella tidsmålet, och för cancerformer som till exempel bröst- och magsäckscancer är man på god väg. Däremot finns det fortfarande diagnoser, där det ser sämre ut.

– Vi kan se att vi fortfarande har problem vad det gäller till exempel prostatacancer, där målet är 60 dagar. Men vid starten tog det 140 dagar fram till en operation, och den här tiden har nu minskats till 100 dagar. På sätt och vis har vi inte nått målet, men på väldigt kort tid har verksamheten kommit halva vägen, och det är ett imponerande resultat, säger Anna-Lena Hogerud.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".