Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Förhandlingar om skolan kärvar

Publicerat fredag 27 maj 2016 kl 04.43
Alliansen: Eleverna behöver mer tid i klassrummen
(2:44 min)
En person gör matematikuppgifter.
Alliansen vill bland annat att eleverna får fler matematiktimmar. Foto: Fredrik Sandberg/TT

De blocköverskridande förhandlingarna mellan regeringen och alliansen om hur grundskolans timplan ska utformas går trögt. En stridsfråga uppges vara de borgerliga partiernas krav på fler undervisningstimmar i matematik och idrott.

– Jag tycker att de här samtalen tyvärr går långsamt och är tröga. Det är uppenbart att vi har en regering som inte prioriterar skolfrågorna på rätt sätt. Och det tycker jag är djupt olyckligt, för våra svenska elever behöver mer tid i klassrummen och varje timme med en duktig lärare räknas, säger Camilla Waltersson Grönvall, Moderaternas utbildningspolitiska talesperson

Efter valet 2014 kom den nya minoritetsregeringen och alliansen överens om flera frågor på skolområdet - till exempel ett försök med betyg i årskurs fyra.

Man bestämde också att försöka göra upp om hur grundskolans nya timplan ska se ut. Tanken är bland annat att den undervisningstid som eleverna har rätt till ska anges i timmar per stadium - och inte totalt för hela grundskoletiden som i dag. På den punkten finns en stor enighet mellan partierna.

Men förhandlingarna kärvar, kan Ekot berätta.

Alliansen kräver att antalet undervisningstimmar ska utökas - något som regeringen hittills inte uppges ha sagt ja till.

– Det är ingen hemlighet att alliansen företräder en linje där vi vill se mer matematik, mer idrott. Det är två ämnen vi ser som mycket betydelsefulla för att höja den svenska skolans resultat, säger Moderaternas Camilla Waltersson Grönvall.

Ni satt i regeringen i åtta år. Varför utökade ni inte antalet idrottstimmar och mattetimmar då?

– Vi utökade matematiktimmarna i årskurs ett-sex. Vi har sett det här problemet då och vi ser det nu, och det är därför vi tar vårt ansvar och deltar i de här diskussionerna och försöker driva på regeringen, säger Camilla Waltersson Grönvall.

Liberalernas Christer Nylander - som är vice ordförande i utbildningsutskottet - vill dessutom att regeringen ska gå med att införa en tioårig grundskola.

Det kravet har en majoritet i riksdagen - bestående av de borgerliga och Sverigedemokraterna - redan ställt sig bakom i ett så kallat tillkännagivande, förklarar han.

– Det vi diskuterar är ju bland annat en stadieindelad timplan, och då är det rimligt att man i de här olika stadieindelningarna också tar in den tionde året, så att lågstadiet blir ett till fyra.

Är det möjligt att nå en blocköverskridande överenskommelse, tror du?

– Jag hoppas det. Det hade varit bra med en bred överenskommelse om timplan, det hade varit bra stadieindelad timplan, men det förutsätter för min del att att vi kommer överens om en tioårig grundskola och att vi har fler timmar för idrott, säger Christer Nylander.

Helene Öberg, statssekreterare på utbildningsdepartementet, tycker att regeringen har en bra dialog med allianspartierna.

– Så länge vi samtalar med varandra har jag gott hopp om det ska lösa sig.

Varför vill ni ha till en blocköverskridande uppgörelse?

– Det är vi ju tvungna till på grund av det parlamentariska läget. Timplanen ligger som en bilaga till skollagen och det betyder att man måste gå till riksdagen för att få beslut på att ändra timplanen, säger Helene Öberg.

Hon vill inte kommentera de borgerligas krav på mer idrott och matematik.

– Det är de samtalen vi för och jag vill inte föregå dem.

Men frågan om att göra grundskolan tioårig hör inte hemma i förhandlingarna om timplanen, enligt Helene Öberg.

– Tioårig grundskola behandlar vi inom ramen för en annan utredning, det är inte något som finns med i det här underlaget eller den här diskussionen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".