Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Helsingborg

Nytt ungdomshem minskar svår platsbrist

Publicerat fredag 27 maj 2016 kl 17.04
”Vi kan hjälpa ungdomarna att förändra sina liv”
(3:35 min)
I förgrunden Kent Ehliasson, generaldirektör, Statens Institutionsstyrelse och tf institutionschef Sverker Göransson.
I förgrunden Kent Ehliasson, generaldirektör, Statens Institutionsstyrelse. Här syns även tf institutionschef Sverker Göransson. Foto: Andreas Örwall Lovén/Sveriges Radio

I dag invigdes 44 platser inom den låsta ungdomsvården i Kriminalvårdens tidigare lokaler på Berga i Helsingborg. Statens Institutionsstyrelse har på några få månader tvingats anpassa lokalerna för att möta en allt större nationell efterfrågan på platser.

Generaldirektör Kent Ehliasson tycker att det finns anledning att glädjas åt ett nytt ungdomshem, till och med under festliga former.

– Ja absolut, det finns det. Tittar man på målgruppen, som är svår och komplex, och som behöver samhällets stöd, så är det vi som kan hjälpa ungdomarna att förändra sina liv.

Till slutna ungdomshem kommer ungdomar med kriminellt eller antisocialt beteende. Det är socialtjänsten i kommunerna som fattar beslut om tvångsomhändertagande av unga upp till 20 år och det blir sedan upp till Statens institutionsstyrelse att placera personen.

Man kan säga att det är den sista möjligheten för ungdomar som misslyckats, efter tidigare frivilliga insatser. När dessa inte fungerar, om den unga begår brott eller missbrukar, blir tvångvård aktuellt.

De senaste par åren har platsbristen varit skriande och det beror till stor del på att många ensamkommande kommit till Sverige. Från att ha utgjort ett fåtal på ungdomshemmen, utgör de idag mellan 20 och 25 procent.

– Det är den ensamt förklarande faktorn till att vi har sådan ökad efterfrågan på platser, säger Kent Ehliasson.

Hur ser problematiken ut för den här gruppen?

– De kan ha vissa trauman, som övergreppsproblematik, under resan till Sverige. En annan sak är att de inte riktigt förstår var de är, att det är en ungdomsinstitution och inte ett fängelse.

Det är inte bara bristen på platser som är ett problem utan även bristen på personal, som på behandlingsassistenter. Orsaken kan även här sökas i den omfattande migrationen de senaste par åren. Det har startats många nya hvb-hem för ensamkommande och Migrationsverket drar också i personalen.

– Helt plötsligt har vi en enorm marknad som vi konkurrerar på. Där ser vi en utmaning, säger Kent Ehliasson.


 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".