Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Skåne

Fastighetsägare kan ha ansvar för kupolsäkerheten

Publicerat tisdag 31 maj 2016 kl 11.19
Rektor: "Hemskt att det ska hända igen"
(3:32 min)
 Kupolen som nu täckts med en träbräda.
1 av 2
Kupolen som nu täckts med en träbräda. Foto: Joni Ingvarsson/Sveriges Radio
Diana Ercegovic, chefsjurist på Fastighetsägarna Syd
2 av 2
Diana Ercegovic, chefsjurist på Fastighetsägarna Syd Foto: Joni Ingvarsson/Sveriges Radio

En 17-åring skadades allvarligt på söndagskvällen när han föll genom en plastkupol på en byggnad nära Värnhemstorget. Enligt Fastighetsägarna Syd kan den här typen av olyckor vara fastighetsägarens ansvar.

Uppe på taket på en fastighet nära Värnhemstorget i Malmö finns en mängd plastkupoler för ljusinsläpp. En av dem är sönder. Här ramlade en tonåring på söndagskvällen rätt igenom kupolen och föll fem meter ner till ett gym som ligger nedanför. 17-åringen skadades allvarligt.

Det är andra gången kort tid som en sådan här olycka händer i Skåne. När två elever föll genom ett glastak på Norreportskolan i Ystad för ett par veckor sedan skadades den ena svårt.

– Han har varit inlagd i Kristianstad och gjort ett par operationer, han bröt ju båda benen. Nu har han har varit och hälsat på lite i skolan. Men det är fortfarande mycket kvar, han sitter i rullstol på grund av de brutna benen. Jag är jätteglad att det gick så pass bra som det gick. Han kunde fallit betydligt värre, säger Petra Larsson, skolans rektor.

Efter olyckan har Ystads kommun beställt skydd som ska placeras kring glastaket på Norreportskolan. Men efter att ha hört om olyckan i Malmö funderar Petra Larsson på om ännu fler åtgärder kan behövas.

– Det känns ju bara hemskt att det ska hända igen nu. Så någonting måste nog göras, man måste ju tänka igenom hur man ska ha det med de här kupolerna. Kanske att ha något slags fallskydd under. Eftersom det nu har hänt två olyckor på kort tid, säger Petra Larsson.

Diana Ercegovic, chefsjurist på Fastighetsägarna Syd, kan inte uttala sig om enskilda fall, men säger att fastighetsägaren har ansvar att se till att det är säkert att vistas i och på byggnader.

– Fastighetsägaren är ju ansvarig för att hålla fastigheten i ett gott skick. När det gäller olyckor tittar man på om en fastighetsägare har varit vårdslös och om vårdslösheten är anledningen till att olyckan inträffat. Är det så att man anser att det finns en förutsebarhet kring en olycka som senare inträffat kan det bli så att fastighetsägaren anses vara vållande, och därmed skadeståndsskyldig.

Byggnaden där olyckan i Malmö skedde ägs av Malmö Häggen AB. Men bolagets styrelseordförande Torgny Sifvertsson känner inte till att en pojke skadat sig genom att falla genom en plastkupol.

Det finns inga brottsmisstankar mot bolaget. Men Torgny Sifvertson säger att bolaget nu ska titta på om fler säkerhetsåtgärder kan behöva införas.

– Vi har ju galler och grindar och gud vet vad. Det ska ju inte vara någon som ramlar ner här. Så vi får ju titta på det här, det är ju jättetrist om pojken har gjort sig illa.

 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".