Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Skåne

Chefsrådman kritisk till polisrapport

Publicerat fredag 3 juni 2016 kl 13.44
"Ytligt och svepande i sina slutsatser"
(3:40 min)
Lennart Strinäs, chefsrådman vid Malmö tingsrätt. Foto: Stig-Åke Jönsson/TT.
Chefsrådman Lennart Strinäs. Foto: Stig-Åke Jönsson/TT.

Enligt en färsk polisrapport är ungdomar i södra Sverige positiva till polisens arbete mot sexuella ofredanden. Samtidigt hyser de, enligt polisen, en "utpräglad misstro" för domstolsväsendet. Men Lennart Strinäs, chefsrådman vid Malmö tingsrätt, är skeptisk till slutsatserna.

– Rapporten hade haft väldigt mycket större tyngd om det varit någon annan än polisen som uttalat det, säger han.

Det var i januari som rikspolischef Dan Eliasson beslutade att poliser över hela landet skulle gå ut och möta ungdomar för att höra hur de upplever sexuella ofredanden och hur polisen arbetar mot företeelsen.

Men trots att Eliasson beordrade att samtliga lokalpolisområden skulle delta i utredningen lät nästan en tredjedel - sex av 20 - bli att engagera sig bara i södra Sverige.

Mats Berggren, som är chef över den regionala underrättelsetjänsten och den som ansvarat för att utredningen blivit gjord, tror att det är av prioriteringsskäl som vissa lokalpolisområden låtit bli att genomföra chefens order.

– Det är ju inte bra fullt ut. Å andra sidan har vi spridning från alla polisområdena i geografin. Svar från alla och representation från olika delar. Vi tycker ändå att det är ett representativt urval vi har, säger han.

P4 Malmöhus har gått igenom den regionala rapport som skickats in från Region Syd, och kan konstatera att det dessutom verkar som om vissa lokalpolisområden dessutom frångått de instruktioner som Eliasson lagt ut.

Enligt Dan Eliasson var det viktigt att polisen kom ut och pratade med ungdomarna själva och försökte få fram hur polisen kunde arbeta mer effektivt mot sexuella ofredanden.

Men trots att den nationella rapporten är tydlig med att sexuella ofredanden är förhållandevis vanliga bland ungdomar, rapporterar nordvästra Skånes polisområde om en "minimal förekomst och marginellt mörkertal" av företeelsen i sitt hörn av Skåne.

I en kommentar till P4 Malmöhus menar Mats Berggren, tvärtemot det ställningstagandet, att han inte tror att sexuella ofredanden är mer ovanliga i Nordvästskåne än i Sverige i övrigt.

En myndighet som får en släng av sleven är domstolsväsendet. Enligt polisen riktar många ungdomar stark kritik mot rättsväsendet och domstolarna. Bakgrunden till det är att få anmälningar leder till några konsekvenser för förövarna.

Lennart Strinäs, chefsrådman vid Malmö tingsrätt, har tagit del av polisens rapport. Han är skeptisk till dess slutsatser.

– Förhåller det sig på det sättet, är det naturligtvis olyckligt. Samtidigt är jag inte beredd att ta den här rapporten till intäkt för att unga misstror domstolsväsendet. Jag tycker att den här rapporten är förvånansvärt ytlig och svepande i sina slutsatser, säger han.

– I rapporten konstateras att utredningar om sexuella ofredanden sällan leder till åtal, men varför det är så är närmast en fråga för polis och åklagare att svara på. För de fallen når ju inte domstolen över huvud taget, fortsätter Lennart Strinäs.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".