Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Skåne

Högkonjunktur i arkitektbranschen

Publicerat onsdag 8 juni 2016 kl 04.25
Sveriges arkitekter: "Går vansinnigt bra"
(4:22 min)
Byggkranar vid ett nybygge. Foto: Janerik Henriksson/TT
Foto: Janerik Henriksson/TT.

Drygt 70 000 bostäder måste byggas varje år i Sverige för att möta bostadsbehovet enligt Boverket. Det har lett till stor brist på arkitekter i Sverige.

Enligt Charlotta Holm Hildebrand, branschchef på Sveriges arkitekter, har branschen inte upplevt en sån här högkonjunktur sedan miljonprogrammens tid. 

– Det finns naturligtvis regionala skillnader men på det stora hela går det vansinnigt bra för arkitektbranschen. Vi har på gränsen till ett överhettat läge. Vi har svårt att rekrytera på den privata sidan och ännu svårare på den kommunala där är det svårt att hitta rätt kompetens överhuvudtaget, säger Charlotta Holm Hildebrand.

Efterfrågan på arkitekter är så stark just nu att mindre än 50 arkitekter är uppskrivna som arbetssökande på arbetsförmedlingen. Men trots att Sverige har haft högkonjunktur inom arkitektbranschen de senaste åren har utvecklingen sett annorlunda ut i resten av Europa.

I dag är många arkitekter på de svenska kontoren från andra länder. Charlotta Holm Hildebrand från Sveriges arkitekter menar att det inte hade gått att klara högkonjunkturen utan dessa arkitekter.

– De kommer i stor utsträckning från södra Europa. Spanien hade en enorm recession, vi ser också många från England och Polen men också från länder där människor är på flykt som Syrien till exempel, säger Charlotta Holm Hildebrand.

Arkitekten Cord Siegel visar runt i det temporära kontoret i Västra hamnen i Malmö där hans arkitektföretag bygger 52 hyresgäster för framtidens urbana Malmöbo. Han flyttade till Malmö för femton år sedan, då fanns det inga jobb. Han beskriver sig själv som lågkonjunkturarkitekt och menar att han lärde sig mycket av de tuffa tiderna.

– Man lär sig att ta hand om ekonomin, upphandling, gå många olika vägar och vara uppmärksam hela tiden, testa olika saker och acceptera när man förlorat, säger säger Cord Siegel.

Hur tycker du att svensk arkitektur har förändrats de senaste tio åren?

– Det har blivit mycket mer internationellt. Innan var det ganska självcentrerat och standarden har höjts. Det finns mer behov i dag genom den starka urbaniseringsprocess som sker i storstadsregionerna Malmö, Stockholm och Göteborg. Man är också mer beroende av att bo i en artificiella miljö, innan var det starkt präglat av landsbygden, säger Cord Siegel.

Men allt är inte positivt med en arkitektbransch i högkonjunktur. Enligt tidningen Arkitekten har antalet sjukskrivningar fördubblats de senaste fem åren.

– Man har alldeles för mycket jobb per person på sina håll. Det tar ju tid att rita, designa och projektera hus. Personalen på många kontor är hårt pressade, samtidigt som vi ser att många konor säger nej till jobb, vilket vi tycker är väldigt bra. Då får vi också en bättre struktur framåt om vi har sunda förhållande mellan beställare och utförare.

Du tycker också att man ska vara försiktig med att bygga för många hus, hur menar du där?

– Vi tycker att det är viktigt att branschen sansar sig lite i det att vi behöver väldigt mycket bostäder men det finns också andra sätt att jobba på. För det också viktigt att vi håller kvalitet på lång sikt, där ser vi en risk att vi gör för enkla lösningar alldeles för snabbt, Charlotta Holm Hildebrand, från Sveriges arkitekter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".